Лукарски и Писанчев са спрели лиценза на „Дунарит“

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Лукарски и Писанчев са спрели лиценза на „Дунарит“

05 Март 2015 | 14:57

/КРОСС/По предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски са били спрени лицензите на „Дунарит“, заради което военният завод е изправен пред фалит. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС, който е спрял лиценза миналата сряда, е аргументирал решението си и с писмо на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Документът обаче е засекретен и пристигнал в деня, в който са спрени лицензите – 25 февруари. Това става ясно от решението на съвета, пише „Сега“.

„Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките напълно споделя и подкрепя, поради установени настъпили промени в обстоятелствата, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които на „Дунарит“, пише в решението. Затова до 26 юни се спират двата лиценза, с които разполага заводът – за износ, внос и трансфер на оръжия и за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни. Това е и дата, в която изтичат тригодишните лицензи. 

Решението на съвета постави заводът пред фалит и ще остави над 600 души без работа. В момента заводът изпълнява договори за САЩ и Израел. Той е сертифициран по стандартите на НАТО, допълва изданието. 

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.