Сектор Екосист – микробиален тор азотфиксиращи бактерии

3
Добави коментар
maritime
maritime

Арбанаси Екосист е микробиален тор със силно изразено анктифунгиално и антимикробиално действие. Съдържа няколко щама на Bacillus subtilis, както и бактериите Bacillus licheniformis, Azotobacter chroococum и Azotobacter vinelandii. Добре се повлияват културни и декоративни растения /в т.ч. обилно цъфтящи/. Основният използван щам на Bacillus subtilis – Bacillus subtilis TS 01, е регистриран с номер N ВIМСС N0 8718 в националната банка за промишлени микроорганизми за целите на патентни процедури. Щамът е с доказано по-силно действие срещу растителни патогени спрямо други щамове на същата бактерия.

Торът би намерил приложение за: стимулиране на растежа на растенията и биологичен контрол на фитопатогени чрез третиране на семената, надземна част и корените на растенията; поливане на почвата; вегетационно пръскане на растенията; бактериални добавки при производство на компост; биологично изчистване на блатни остатъци във водоемите с оглед запазване на живота на животни и растения в тях. Вложените бактерии отделят в средата всички основни видове фитохормони и редица антибиотици, витамини и ензими. Бактериите от род Bacillus също образуват защитен филм върху корените, аналогично на ектотрофната микориза при участието на симбиотични гъби, както и частично проникват в тях. Този естествен процес чрез физиологичните особености на бактерията допринася за повишаване на устойчивостта на растението спрямо патогени и други неблагоприятни фактори на средата, както и неколкократно увеличава усвоимостта на слабоусвоимите минерални форми в почвата, най-вече фосфор.

Включването на Azotobacter допринася за фиксирането на атмосферния азот и превръщането му в усвоима за растенията форма. Вложената комбинация от микроорганизми отделя основните групи фитохормони: ауксини – за развитие на кореновта система, удължаване на пониците и стимулиране на плододаването; гиберелини – за стимулиране на покълнването, интензивен растеж, стимулиране на цъфтежа и плододаването; цитокинини: стимулиране на цъфтежа и деленето на клетките /цялостен растеж/, натрупването на протеин и хлрофил. Освен за земеделски култури, торът е особено подходящ за цветя и други цъфтящи.

 

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

Обработка на семена чрез впръскване: 600-700мл на 1 тон семена.

Листно прилагане: 0,6 % или 120-150 мл на дка при работен разтвор 20-30л

Кореново третиране на разсад: Зеленчукови култури – киснене на корените: в 1% суспензия за 3 часа; преди разсаждане: 5-7 дни преди разсаждане поливане с 0,5 % суспензия по 80-100мл за саксия.

Трайни насаждения: киснене на корените за 9-10 часа в 1,5% суспензия

Почвено прилагане: 150-250 мл/дка при работен разтвор 25-35 л за разграждане на растителните остатъци след прибиране на реколтата.

За разлика от други микробиални торове, предлаганият тор може да се смесва с водопроводна /хлорирана вода/. Да не се смесва с препарати на хлорна и медна основа. Да се разклати интензивно преди употреба.

ЦЕНИ без ДДС: 12,00 лв.

Продукта се предлага в разфасовки: 5 л. , 10 л. , 20 л.

За контакт, поръчки и информация: 089 989 11 84 / Борис Минков