10 заблуди за отслабването

14
Добави коментар
how2bg
how2bg

Много често дори хора, които са внимателни към това какво слагат в устата си,  се затрудняват в свалянето на килограми и започват да си мислят какво не правят правилно. В общественото пространство, сред приятели и роднини се разпространяват някои заблуждаващи препоръки, които ви убеждават в своята ефективност, но в действителност не носят категорични резултати.

Да видим какво ще изплува от морето на заблуждението:

Заблуда 1: За да отслабнете, трябва да минете на диета

Същината на диетата е отказването от дадени хранителни продукти, които обичате. При лактозна нетолерантност и други здравословни проблеми това е наложително, но за дългосрочно смъкване на килограмите е абсолютно неправилен подход. Чрез различни изследвания се стига до извода, че само дългосрочната промяна на хранителните навици премахва мазнините около ханша. Промяната обаче не бива да бъде драстична. Правилното хранене трябва да бъде индивидуално планирано според  ежедневието, начина на живот, предпочитанията, анатомията и други. Нужни са само леки корекции в храненето, всичко кардинално ще доведе до провал. Все едно да се опитате да превърнете любител на месото във вегетарианец.

Можете да си позволите торта със сметана, сладолед, алкохол,важното е да не прекалявате. Редуцирайте или дните, в които ядете подобни храни, или количествата, можете и да изберете друг вид храни. Например вместо споменатата торта с 3.7 Калории на грам, хапнете десерт с цедено мляко или пудинг.

Заблуда 2: По-малко храна води до отслабване

Ако си лягате вечер с къркорещ стомах, само защото сте решили да пропуснете вечерята, ще засилите глада си и ще издържите на напрежението от недохранването само до достигане на желаните килограми, после ще се успокоите и бързо ще възвърнете и даже увеличите килограмите си. Можете да издържите на дълготрайна промяна в храненето, само ако тя ви е комфортна.

Не е важно колко ядете, за да утолите глада  си, а какво има в чинията ви. Ситостта зависи от големината на стомаха, не от калориите, които приемате. От своя страна ситостта влияе на разтягането на стомаха. Когато той е пълен, изпраща импулси към мозъка да спре с храненето. Стомахът изобщо не се интересува дали ще бъде утолен със салам и хляб или с извара и плодове.

Заблуда 3: Плодовете помагат в свалянето на килограми

Плодовете със сигурност за здравословни, но водят до отслабване само ако заместват други въглехидрати. Ако ядете между храненията ябълка или банан, това не означава, че автоматично хлебчето  или целият обяд са премахнати. Случва се по този начин да поемате даже повече калории, отколкото изгаряте. Консумацията на по ябълка всеки ден в продължение на ден се равнява на 2.5 килограма мазнина, при положение, че тялото няма нужда от тези допълнителни 50 калории. Теоретично след 10 години ядене на допълнителни ябълки ще се добавят 25 килограма. Затова съветът на специалистите е да използвате плодовете като заместител на въглехидрати храни, а не като добавка. На закуска пропуснете филийката и хапнете вместо нея плод.

Заблуда 4: Плодовите сокове са добри за фигурата

   

Според рекламите плодовите сокове са изключително здравословни, защото съдържат много витамини и минерали, в допълнение се очаква да ви правят по-слаби. По-добре е да пиете поне 1.5 литра вода, чай или дори кафе, отколкото да консумирате тези напитки. Един литър сок съдържа същото количество калории, колкото 200 гр пържола. Пиещите сок трябва да решат между това да пият сок или да бъдат сити.

Заблуда 5: Намазаната тънко филия пести калории

Ако искате да намалите калориите, не трябва да пестите намазаното, а самия хляб, който съдържа много малко вода, останалото е калории. Едно пълнозърнесто хлебче съдържа повече калории от порция печени картофи. Поради тази причина желаещите да смъкнат килограми трябва да намалят хляба. При 80 грама хляб слагайте 20 грама добавки. Шунка, пилешко филе, извара, доматчета – всичко това има ниски енергийни стойности. С уж нискокалоричното сирене трябва обаче да внимавате, защото някои от тези модифицирани сортове са истинска калорийна бомба.

Заблуда 6: Закуската е най-важното ядене

Чували ли сте поговорката: „яж сутрин като крал, на обед като селянин, а вечер – като просяк.“  Според популярното твърдение закуската трябва да осигури нужната енергия за целия ден. Но който попадне в това заблуждение според експертите няма да намали талията си, точно обратното. Медикът Фолкер Шудзиара твърди, че закуската предоставя на тялото първата възможност от деня да си спести калории. Все пак те няма да се редуцират сами. Ученият проследил какво въздействие има закуската върху следващите хранения. Резултатът: този, който се храни по-малко на закуска, към края на деня е набавил по-малко калории от този, който е ял повече. Хората, които изобщо не закусвали, не яли двойно на обяд, за да си наваксат, затова отпадайки едно цяло ядене в крайна сметка си спестявали и повечето калории. Изследваните лица, които хапвали богата закуска намалявали калориите за следващите хранения само в ¼ от проведените тестови дни, което не се оказало съществено благотворно влияние върху килограмите им.

Заблуда 7: Мазнината ни прави дебели

Повечето концепции за диета пропагандират, че премахването на мазнината от менюто редуцира килограмите. Поради тази причина пазарът се пренасити с обезмаслени продукти, които обещават на потребителите да отслабнат чрез тях или поне да не наддават. Повечето такива продукти са създадени с много емулгатори и подсладители. Изследванията показват, че те изобщо не помагат за контрола върху теглото. Хората, които консумират такива храни са склонни да изяждат повече от тях, отколкото биха изяли от пълномаслените варианти, така в крайна сметка получават повече калории от нужното.

Заблуда 8: Пиенето на повече вода води до отслабване

Повечето диети препоръчват да увеличите пиенето на вода. Една чаша от прозрачната течност преди ядене трябва според тях да овладее глада. Тялото обаче се заблуждава с този трик за много кратко време. Консумацията на студена вода с идеята тялото да се труди по затоплянето ѝ и по този начин да гори калории е много погрешна теория. За да стопли тялото ви 1 литър ледена вода ще изгори 30 калории, т.е ефектът е нищожен. Според едно изследване от Берлин само старите хора печелят от подобна тактика, при тях водата наистина има отслабващ резултат.

Заблуда 9: Спортът топи мазнините

Ако се надявате само със спорт да изгубите килограмите, ще трябва да бъдете разочаровани. Това важи за нетренираните. На седмица ще трябва да минете 56 километра, за да изгорите един килограм мазнини. Хората, които имат вече тренирано тяло, определено ще отслабват чрез спорт. Чак когато сте изградили достатъчно стегнати мускули, ще можете чрез движение да се отървавате от толкова калории, че да освободите и мастните депа. Според изследване на Университета Лойола в Чикаго изразходените чрез движение калории не се отразяват в килограмите. Учените сравнили енергийната обмяна чрез движение на две групи – на жителки на големи градове в САЩ  и на група жени от нигерийски села. Двете групи имали еднакъв разход на калории, но жените от градовете тежали повече.

Все пак повечето диети и промени в храненето работят по-добре, когато към тях се прибави и спорт.

Заблуда 10: Преминаването към веганско хранене води до отслабване

На пръв поглед изглежда логично, че отказът от месо и всички видове животински продукти би довел до намаляване на мастните депа. Немският институт за медицинска документация DIMDI проследява 34 изследвания на тема наднормено тегло и отслабване и стига до извода, че веганската диета има незначителен ефект върху теглото. Резултатите от това проучване са публикувани в Health Technology Assessment (HTA).В допълнение веганците поемат много баластни вещества, растителни масла и соеви продукти, които носят също повече калории.