Екипът на блог „Ресторанти Варна“ за разликите между органичните и конвенционалните продукти

10
Добави коментар

Екипът на блог „Ресторанти Варна“ за разликите между органичните и конвенционалните продукти

Използването на органични храни в кухнята е основен елемент в кулинарната философия на ресторант Вила Марциана – Варна. Но с нарастване популярността на био продуктите, ориентацията относно етикетирането им, ползите от консумацията им, начина на отглеждане сякаш намалява. Споделяме с Вас няколко основни храктеристики на органичните продукти.

Кои храни са органични?

Посвещаването на здравословното хранене е прекрасен старт към по-здравословен живот. Но над въпроса за консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ненаситени мазнини, стоят тези за безопасността на храните, пълноценния им състав и устойчивото развитие. Терминът „органичен“ се отнася до начина на отглеждане на продукти на аграрното стопанство, при който фермерите нямат право да използват синтетични пестициди, ГМО,  торове на петролна основа и такива от утайки на отпадъчни води. При отглеждането на животни не се използват антибиотици, растежни хормони. За да се нарекат „органични“ и да бъдат етикетирани като „био“, храните трябва да отговарят на специфични изисквания.

Конвенционални срещу био храни – от блог „Ресторанти Варна“

Вместо синтетични пестициди и торове, био производителите разчитат на биологичното разнообразие за редуциране влиянието на вредни организми. Екипът на блог „Ресторанти Варна“ споделя, че органичните продукти не съдържат пестициди, отглеждат се с естествени торове, плевелите и насекомите се контролират по естествен начин. За разлика от тях, конвенционалните продукти се отглеждат с използването на пестициди и синтетични торове, плевелите се отстраняват чрез химически хербициди, а за справяне с вредители и болести „помагат“ инсектициди.

Плодове и зеленчуци с най-високи нива на пестициди

Според американската неправителствена организация Environmental Working Group няколко вида плодове и зеленчуци се отличават с най-високи средни нива на пестициди. Поради това при избора на подобни продукти, би било най-добре да предпочетете органичните им алтернативи. Тези продукти са ябълки, сладки и люти чушки, краставици, целина, картофи, грозде, чери домати, нектарини, праскови, спанак, ягоди.

Плодове и зеленчуци с най-ниско съдържание на пестициди

Според същата организация, някои конвенционално отглеждане плодове и зеленчуци имат сравнително ниско съдържание на пестициди. Повечето от тях имат по-твърда обвивка, която ги предпазва. Такива продукти са аспержи (прочетете повече за здравословните ползи от аспержите и кулинарното им приложение в ресторантите на Варна), авокадо, гъби, зеле, царевица, патладжан, киви, манго, лук, папая, ананас, грах, сладки картофи, грейпфрут.

Органичните меса и млечни продукти

За разлика от масово разпространените в търговската мрежа, при производството на органични месни и млечни продукти не се използват антибиотици, хормони, ГМО и пестициди. Животните се хранят само с биологични фуражи, а евентуални заболявания се предотвратяват основно чрез добра хигиена и здравословно хранене. Кравите трябва да се извеждат на открити пасища поне четири месеца в годината, а кокошките трябва да разполагат със свобода на движението, чист въздух, директна слънчева светлина.

Копнеете ли за специалитети, приготвени от регионални органични продукти? Вила Марциана Ви очаква!

Още от рубриката „Вила Марциана, ресторантите на Варна и Slow Food“

Към всички рубрики от блог „Ресторанти Варна“