Подобряване на храносмилането в няколко лесни стъпки!

2
Добави коментар
kyovev
kyovev

Как да помогнем на нередовния стомах?
Преди да пристъпим към начините за подобряване на храносмилането, нека да погледнем под различен ъгъл на фибрите  – навсякъде се говори за тяхното изключително благотворно въздействие върху дебелото черво и действително никой не може да оспори този факт.

Наличието на фибри в ежедневното меню спомага за освобождаването на червата, но дали може да се твърди същото при прекомерно консумиране?
Според наскорошно изследване, прекаленото насищане на организма с храни, които са източници на фибри не оказва дотам ползотворно влияние върху дебелото черво, а неразтворимите фибри, каквито са триците, не осигуряват и чак такава висока защита срещу рак.
След всичко написано дотук обаче не бива да се стига и до заключението, че не трябва да консумираме растителни влакна, тъй като именно те улесняват изхождането, помагат при запек, а разтворимите фибри пък влизат в ролята си на страхотен балансьор на нивата на кръвната захар.
Растителни влакна се съдържат в зеленчуците, семената, ядките, бобовите култури – те още предотвратяват множество сърдечно-съдови проблеми и се грижат за оптималното здраве на храносмилателната система.
Оптимизиране работата на храносмилателната система в няколко лесни стъпки

Закусвайте – внесете в организма си витамини, минерали, фибри и други незаменими вещества посредством лека закуска с плодове. По този начин ще се чувствате едновременно освежени и заситени. Обогатете хранителната си програма за отслабване с много свежи плодове, които ще Ви подадат ръка в тежката битка с наднорменото тегло.
Не измъчвайте организма си от глад – не бъдете чак толкова строги към себе си – хапвайте редовно, но никога не допускайте да стигнете до стомашни неразположения, предизвикани от гладуване! В случай, че сте на работа, спрете се за момент, поемете си дъх и зарадвайте организма си с нещо леко, вкусно и същевременно полезно като плодове например!
Избягвайте храненето на крак – изключително вреден и труден за отказване навик, който пречи в огромни степени на целите на отслабването, както и не съдейства по никакъв начин за подобряване на дейността на храносмилателната система.
Хранете се бавно – дайте малко време на храносмилателната си система, не я притискайте само защото бързате или нямате достатъчно време сутрин. Бавното храносмилане ще Ви помогне в огромни степени в борбата с излишните килограми, тъй като то подпомага за по-доброто обработване на храната.
Внимавайте как се храните навън – винаги, когато решите да излезете някъде с приятели или с колеги, избягвайте да поръчвате трудносмилаеми храни, захарни изделия, като ограничавате разбира се и консумацията на кофеинови напитки
Не се хранете с прекалено горещи или студени храни – в случай на храносмилателни смущения старайте се да свеждате консумацията на такива ястия до минимум – нито храносмилателната система, нито черния дроб е подготвен за подобни храни. Аналогично стои и ситуацията с пикантните храни – ако сте ги превърнали в неизменна част от Вашите хранителни навици, опитайте се поне да не прекалявате с консумацията им.