Калфин: Данък върху доходите на работещите пенсионери е неприложим у нас

2
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

08
Март
2015 12:07

„Дефицитите трябва да бъдат преодолени постепенно. Това е по-добрата и работеща стратегия, която ще позволи на министерствата да разполагат с необходимите средства, за да посрещнат своите разходи“, заяви заместник-председателят на ПП АБВ и вицепремиер по социалната политика и демографското развитие Ивайло Калфин пред БНТ.

Той  отхвърли  тезите, че страната ни трябва да използва средствата от външния заем, за да постигне максимално бързо ниски прагове на недофинансиране на държавния си бюджет. „Ако тази година например трябваше да бъде обявена за нулева по отношение на размера на дефицита, то разходите на всички сфери трябваше да бъдат намалени с 12 процента Това би било катастрофа за социалната сфера. Не бих подкрепил такова решение“, каза той.

Той коментира и методите за контрол върху разходването на средствата,  заложени в одобреното от парламента решение за право на теглене на нов външен дълг. Всяка една сума по новия заем е или вече заложена в бюджета за тази година, или поставена пред изискването да бъде ратифицирана от парламента преди да стане част от финансовия план на държавата за следващите години, счита вицерлемиерът. „ Дълг се взема с две решения. Едното е решение взето със закона за бюджета, каквото се взе декември месец и след това има второ решение за ратификацията на нов дълг, каквото се взе сега. Така че, колко пари ще се вземат през следващата година ще се гласува със закона за бюджета за следващата година. Предстоят тепърва дебати и гласувания по този бюджет”.

АБВ ще внесе законови поправки, които да изискват, не както сега един път, а два пъти в годината да има изслушване по темата с дълга така, че всичко да е прозрачно. „За всяка стотинка дълг, който се взема, трябва да има решение на Народното събрание“, категоричен бе Калфин. Калфин отхвърли идеята за данък върху постъпленията на работещите пенсионери като заяви, че тя е неприложима при финансовата реалност в България. Вицепремиерът и заместник-председател на АБВ обясни и условията, при които ще бъдат раздадени добавки от по 40 лева за Великден. „Толкова за съжаление може да отдели бюджетът. Това са възможностите на страната, за това ги даваме и на хората с най-ниски доходи“, добави той.

Автор: Хаштаг-BG