Топ-скептик относно изменението на климата вземал милиони от петролни фирми

7
Добави коментар
tedy79
tedy79

В продължение на години “ученият“ Вей-Хок Сун се опитва да убеди обществото, че затоплянето на климата на Земята е причинено от вариациите в слънчевата енергия, а не от въглеродните емисии. Сега новите документи разкриват, че Сун е получавал пари от фирмите за изкопаеми горива, за да лъже за изменението на климата. През последните 14 години той е получил 1,2 милиона щатски долара от енергийните компании в замяна на своите “научни доказателства, които твърдят, че мръсната енергия от ископаеми горива не е основната причина за глобалното затопляне.

Сун, учен при центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън,се явява по новинарски предавания, ТВ програми и дори свидетелства пред Конгреса за природните ричини за климатичните промени. Той бе заподозрян в твърден не-алтруистични намерения още през 2011 г., когато се раьбра, че е приемал финансиране от петролни и газови компании. Сун се защити, като обясни, че би приел пари от всяка организация, която предлага подкрепа за науката.

Новите документи се състоят от единадесет статии, публикувани от 2008 г. насам, и от тях става ясно, че Сун е приел общо един милион долара от компаниите за изкопаеми горива компании. Документите, получени от Greenpeace и публикувани от New York Times по силата на закона за свободата на информацията, показват, че Сун се е съгласил да „произвежда” т. нНар. “доставки” в замяна на пари. До голяма степен неговите доставки били въпросните „научни статии”.

Според New York Times, “еколозите отдавна поставят под въпрос работата на д-р Сун, а фактът, че той приема финансиране от производители на изкопаеми горива, е известен отдавна. Не бяха известни обаче в пълната си цялост връзките му с този бизнес. Документите показват, че корпоративните вноски са били обвързани с конкретни статии – и са бяха оповестени, както се изисква от съвременните стандарти за публикуване на научна информация“.

Освен това Сун не е климатолог или астрофизик, въпреки че е нает на работа на непълно работно време в Смитсониън. Сун е инженер по авиокосмическа техника. Той обаче видимо е решил да „капитализира“ връзките си с Харвард и Смитсониън.