Рецепти за по-добро здраве с мед

12
Добави коментар
how2bg
how2bg

Ще се учудите колко много позитивни за здравето приложения на пчелния мед можете да откриете. В рецептите разбираемо ще влязат и други полезни съставки, които ще извадят най-доброто от труда на работливите насекоми. Правим разбира се предварителната уговорка, че става въпрос за абсолютно чист нефилтриран био мед.

Облекчаване на гърлото с мед и лимон

Със сигурност вече сте го правили този номер, усещайки облекчаващото действие на меда върху възпаленото гърло. Можете да си направите и по-обогатен коктейл, добавяйки към меда лимон и билки (розмарин или мента). Комбинацията от мед и лимон е особено подходяща за облекчаване на настинки. Лимоните понижават температурата, а медът се бори с бактериите. Подгответе си едно бурканче, в което да сложите резенчетата лимон, добавете после настъргания джинджифил или вариант на прах, след това сложете билките, накрая залейте цялата смес с меда, затворете буркана и го оставете в хладилника. След 3-4 часа ще бъде готов за употреба.

Канела и мед за по-добро здраве

Съчетанието на мед и канела подобрява цялостното здравословно състояние, бори се с високото кръвно и причинителите на сърдечно-съдови заболявания. В малко бурканче мед, равняващо се на чаена чаша, прибавете 4 пръчки канела и/или две-три щипки смляна канела.

Джинджифил и мед за стомах

Джинджифилът намалява възпалителния процес по подобен на нестероидните противовъзпалителни лекарства начин като забавя асоциираните с него биохимични пътища. Също така джинджифилът подобрява кръвообръщението. Миксирането на корена с мед е идеално за облекчаване на разстроения стомах. Към бурканче мед просто прибавете супена лъжица смлян свеж джинджифил, може и щипка сух.

Карамфил и мед против зъбобол

Влагането на карамфил в меда е особено положително, защото тази подправка съдържа силен анестетичен (болкоуспокояващ) химикал, наречен еугенол. Той има антисептично действие също като меда , което помага за унищожаването на бактерии, водещи до инфекции. Карамфилът е 20 пъти по-богат на еугенол от други негови източници. Сложете в бурканче чаена чаша мед и от 5 до 10 главички карамфил.

Ябълков оцет и мед срещу киселини и рефлукс

Присъствието на киселина в това съчетание може да учуди някои, но заедно с меда оцетът и главно ябълковият, подобрява смилането на храната и усвояването на минералите, което от своя страна играе важна роля в редуцирането на киселините. Вземането на този тоник ежедневно води до значително подобрение. Към ч.чаша мед прибавете 2-3 супени лъжици ябълков оцет, загрейте сместа на ниска температура за около 10 минути. Не нужно да чакате много преди да го приложите, просто вижте дали съставките добре са се смесили, за да не ви е неприятен вкусът.

Хидратиращ крем за сухи напукани пети

Рецепта от мед, мляко и портокал помага за напукани пети. Млякото е богато на витамин А, който е много важен за поддържането на здрава кожа. Портокалът пък действа като естествен пилинг като отстранява сухата кожа. Загрейте леко 1-2 супени лъжици мляко със сока от един портокал. Смесете го с една чаша мед. Първо добре изтъркайте петите си с пемза или специална пила, намажете после със сместа и оставете да действа за 45 минути. Измийте с топла вода и подсушете, можете да правите това два пъти на ден за добри резултати.

Пилинг от мед и кафява захар за суха кожа

Чудесен ексфолиант е сладката смес от мед и кафява захар – едновременно овлажнява и ексфолира. Смесете около 2 ч.чаши кафява захар с ½ ч.чаша зехтин, ¼ ч.чаша мед, 1 ч.лъжица ванилия, а може и ¼ ч.лъжица кенела. Сложете сместа в едно бурканче с дървена лъжичка и ще имате прекрасен пилинг.

Маска от мед и кисело мляко против акне

Богато на пробиотици киселото мляко намалява възпалителните процеси и възстановява неутралното pH на кожата. Заедно двете съставки притежават удвоена противовъзпалителна сила в борбата срещу акнето. Към 1 ч.лъжица кисело мляко прибавете 1 ч.лъжица мед и нанесете на тънък слой върху лицето, изчакайте 10 минути и се измийте с топла вода.

Напитка от мед и кокосова вода за подути мускули

Кокосовото масло съдържа много електролити, които предотвратяват дехидратацията – основна причина за подуването на мускулите. Добавянето на цитруси и мед повишава енергията. Рецептата за напитката е: ¼ ч.чаша сок от току-що изстискан лимон, около 2 чаши вода от кокос, 1/8 ч.лъжица морска сол и 2 супени лъжици мед.

Паста от мед и захар при „атлетично стъпало“

Атлетичното стъпало представлява гъбична инфекция, засягаща пръстите на краката, която може да се разпространи и към цялото стъпало. С пастата от мед и захар можете да минимизирате гъбичките причинители. Нанесете смес от еднакви части мед и захар върху засегнатите зони и оставете да изсъхне напълно, после можете само да избършете остатъците.

   

Лимон и мед за отслабване

Вече говорихме за позитивите на тази комбинация върху настинки, сега ще включим меда и лимона в напитка с топла вода за намаляване на теглото. Лимонът доказано допринася за загубата на тегло, докато медът набавя необходимите ви полезни захари и антиоксиданти.

Мед и ябълков оцет срещу висок холестерол

Според аюрведически текстове медът премахва излишните мазнини и холестерола от тъканите. Всяка сутрин поемайте чаена чаша от гореща вода с една супена лъжица мед в нея и 5-10 капки ябълков оцет.

Гугул и мед при ревматоиден артрит

Не няма грешка, не става въпрос за известна търсачка, а за аюрведическа билка от Индия, която е позната с подмладяващия си ефект. В лабораторни условия е доказана функцията на билката да спира възпалителните ензими, свързани с ревматоидния артрит. В съчетание с меда подпомагате допълнително антивъзпалителните свойства. Поемайте ежедневно 1 с.лъжица мед с 200 mg стрит гугул.

Мед и куркума срещу афти

С доказаните си антибактериални и антивирусни свойства медът ускорява заздравителния процес при устни язвички. Смесете 1 с.л. мед с щипка куркума и намажете всички засегнати места, ще усетите силно слюноотделяне, което ще изхвърли токсините. Задръжте и изплюйте, за да се отървете от тях.

Мед и джинджифил за синузит

Свежият джинджифилов сок и меда облекчават синусите, използвайте два или три пъти на ден. Поемайте 1 с.л. свеж сок от джинджифил и 1 с.л. мед ежедневно.

Меди и портокалов сок при тревожност

Портокалът според някои проучвания има успокояващ ефект и може да помогне при гадене, изтощение и тревожност. Също така маслата в цитруса показват положителен ефект върху концентрацията. Взимайте по една чаша сок с 1 ч.л мед дневно.

Мед и ананас помага за намаляване на тютюнопушенето

Ананасът е богат на витамин С, който обикновено е в намалени количества при пушачите. Сдъвчете един ананас и после хапнете мед и ще усетите понижено желание за следваща цигара.

Дафинов лист, мед и семена от целина при стомашни болки

Приемайте смес от смян дафинов лист, семена от целина и мед преди обедното и вечерното си хранене ежедневно. Дафиновите листа и семената от целина са показали, че помагат в облекчаватнето на стомашни язви и болки от колики. Смесете 1/4 ч.лъжица прах от дафинов лист заедно ¼ ч.лъжица семена и 1 ч.лъжица мед, поемайте преди ядене.

Мед, канела и трикату при лошо кръвообращение

Чай от тези три съставки помага при лоша циркулация на кръвта като повишава кръвния поток. Трикату(аюрведимеска смес от черен пипер, дълъг пипер и джинджифил) е много ефективен в лечението на диспепсия (проблеми с храносмилането) и подпомага подобряването на кръвообращението. Поемайте по 2 пъти на ден смес от 1 ч.л. канела, ¼ ч.л. трикату и 1 ч.л. мед, разтворени в топла чаша вода, запарете за 10 минути преди употреба.

Мед и рициново масло срещу хълцане

Хълцането се предизвиква от спазми на диафрагмата, споменатите съставки имат анти-спазъм ефект, което води до облекчаване на хълцането. Смесете 1 ч.л мед и 1 ч.л рициново масло в малка купичка, натопете пръста си и го оближете, повтаряйте на всеки 10 минути до спиране на хълцането.

Мед и канела при екземи

Според много учени медът не само лекува увредената кожа при състояние на тежка екзема и елиминира сухите кори, но също така има свойството да поощрява появата на нова кожа. Рецептата включва и канела за допълнителни лечебни свойства.

Сминдух, мед и джинджифил при астма

Включването на тези три съставки е аюрведическа рецепта. Медът е добър за респираторната система, докато джинджифилът има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Сминдухът помага при респираторни проблеми, включително астма и бронхит. Прибавете 2 с.л. сминдух към един литър вода. Оставете да врят леко за половин час. Като отстраните от огъня, прецедете след 30 минути престой. Сложете паста от джинзжифил (около 1 ч.л) в преса или тензух и изцедете сока. Добавете джинджифиловия сок към изцедената вода от сминдуха, към тази смес прибавете и 1 ч.л. мед, разбъркайте добре. Пийте по чаша от тази смес всяка сутрин.

Мед и канела срещу лош дъх

Направете смес от мед, канела, лимон и сода бикарбонат – това е сигурен метод срещу причиняващите силна миризма бактерии в устната кухина. Жабурете тази смес ежедневно и по естествен път ще се освободите от неприятната миризма.

Маска от мед при мазна коса

Смесете яйчен жълтък, който е богат на протеини и мед; това ще подхрани има подхранмащ ефект и ще се отървете от излишната мазнина, без да се налага да изсушавате косата.