Путин разказва във филм как е взел решението за анексия на Крим

4
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Украинските сили обвиниха проруските сепаратисти в Донбас, че тази нощ са нарушили примирието 16 пъти. Това съобщава пресслужбата на украинската антитерористична операция (АТО) във фейсбук.

Сепаратистите са нанесли удари по украинските позиции.  Най-силно е пострадало селището Пески, което три пъти е било обстреляно с гранатомети и миномети. Стреляно е и по Опитное, Красногоровка, Водяное, Троицкое, Авдеевка. Напрежение има и около Широкино, което е постоянна цел през последните седмици.

Вчера тв канлът „Русия 1” анонсира филма „Крим. Пътят към Родината”, в който руският президент Владимир Путин разказва за събитията преди 1 година, довели до анексията на полуострова, съобщава Лента.ру. Датата на излъчване на филма не се съобщава.

„Поканих в Кремъл ръководителите на нашите специални служби, министерството на отбраната, поставих им задача да спасят живота на президента на Украйна (Виктор Янукович). Те просто щяха да го унищожат”, казва Путин.

„Ние се готвехме да го изведем (Янукович) направо от Донецк по суша, по море и по въздуха. Това беше между 22 и 23 февруари, приключихме около 7 часа сутринта”, разказва Путин.  В края на срещата президентът казва: „Принудени сме да започнем работа по връщането на Крим в Русия”.

Четири дни след това неидентифицирани войници окупираха местния парламент в Крим и депутатите набързо избраха ново правителство. След това, на 18 март, украинската област бе официално анексирана от Москва.

Военната операция първоначално бе пазена в тайна и въпреки все по-очевидните действия на руските сили без опознавателни знаци в Крим, Москва настояваше, че единствено местни жители участват в бунта. По-късно Кремъл призна, че стои зад заграбването на властта, припомня Франс прес. 

В трейлъра на документалния филм Путин твърди още, че руската армия е била готова да навлезе със сила в източноукраинския град Донецк. 

По-късно Янукович се появи в южния руски град Ростов и оттогава не се е връщал в Украйна. 

Оттогава над 6000 души са загинали в сраженията между украинските правителствени сили и тежковъоръжените сепаратистки милиции с укрепление в Донецк и подкрепяни от Русия, според западните правителства, макар Москва да отрича това твърдение, добавя AFP. 

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел призова по време на визитата си в Япония да продължат санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна, паралелна с търсенето на дипломатическо решение на конфликта, съобщиха японската агенция Киодо и РИА Новости.