Модата на лъмбърсексуалните мъже

16
Добави коментар
how2bg
how2bg

Спомняте си сигурно манията около метросексуалните мъже, които държат повече козметика в банята от повечето жени, ходят със скъпи излъскани дрехи и скубят веждите си. Времената обаче се менят и модата свали от пиедестала метросексуалността, за да издигне лъмбърсексуалните мъже.

Откъде идва наименованието?

Името лъмбърсексуален произхожда от модата, с която се характеризират тези господа и по-точно т.нар. лъмбърджак (lumberjack) мода. Ако сте гледали филми от САЩ или Канада, в които героите секат дърва и живеят сред природата сигурно сте забелязали, че дървосекачите и горските пазачи носят карирани ризи, високи ботуши, винаги имат раница, брадва и всякакви други инструменти, а в допълнение са въоръжени с по-грубо мъжко присъствие – небръснати, невчесани, с едри възлести ръце и широки рамене.

Кои са днешните лъмбъри?

Съвременните хипстърски течения (хипитата на 21-ви век, но с по-префинени вкусове и любов към топлото кафе и изолацията на хубавата книга) решиха да извадят дървосекача от гората и да го разходят по градските улици. С вида си тези мъже се опитват да кажат, че не се интересуват от мнението на обществото, не влизат в социално-комерсиалната му рамка и обожават да бягат от града, за да се възхищават на природата и да я бранят от ръцете на индустриалците.

Лъмбърсексуалните мъже се различават от дървосекачите със своята технологична насоченост, те обикновено са въоръжени с таблет, телефон или лаптоп, вместо с брадва, кирка и въже. Брадите им не са плод на небрежност, а на внимателна грижа и честа поддръжка. Дрехите изглеждат неглижирани, но идват от модни линии. Тези мъже обикновено идват от интелигентната част от населението, която се опитва да разчупи представата за интелектуалеца като за асоциален, анемичен и  затворен сред четири стени мъж. Реално обаче тези господа остават също толкова насочени към интересните разговори на чаша кафе, а може и на по бира; демонстрират уважение към жените и внимание към външния си вид. Грубата фасада е и начин урбанизираното мъжко население да направи опит за завръщане към природата, да внесе нещо от свободния туристически, приключенски дух в задъханата, студена градска среда. Разбира се, много хора гледат с пренебрежение на новата мода и определят тези мъже като поредните позьори, които заимстват само фасадата, но не носят в себе си същинска мъжественост. Ако обаче искате да сте в крак с новите тенденции, а и винаги сте си мечтали да разчупите гардероба си и най-после да пуснете брада, докато спокойно носите диоптър и якето от 1998 г., прочетете следващите модни съвети.

Мода

Основният атрибут на тези мъже е брадата. У нас в последните 10 години е особено популярна тридневната брада, предполагаме, че много от вас могат сравнително лесно и бързо да преминат на следващото ниво – по-дълга и гъста брада. Как да сторите това, ще прочетете тук.

Лъмбър модата добре върви с раницата или сака като важен аксесоар, в който държите таблет или смартфон, термус за кафе или друга напитка, може и гребен за вашата нова брада, швейцарско ножче и други.

Обувките през есенно-зимния сезон варират от ботуши до кубинки. През лятото може да заложите на кецове.

   

Дънките и денима като цяло са неделим атрибут на този тип мода. Този сезон няма как да сбъркате с дънковото яке или коженото яке, но по-добре не правете едноцветни съчетания. Под якето носете риза с кариран десен или всяка, която бяга от бонбонени цветове, все пак мотото на този стил е да се слеете с гората.

Различните видове пиърсинг и татуировките добре се съчетават с този стил, защото той съчетава кънтрито с рока и пънка. Разни бижута като дебели верижки и блестящи аксесоари не се препоръчват, ако използвате такива заложете на нещо като тъмно сребро, титан или черни аксесоари, добре се връзват и всякакви източни гривни тип броеници с тъмни или кафеникави топчета и метални орнаменти, към тях можете да добавите всякакви кожени верижки и плетеници. За дънките можете да се оборудвате с хубав колан с непретенциозна тока.

Най-популярната прическа е косата се носи по-дълга отпред, отзад вратът остава обран – т.нар немска прическа. При някои разликата между теме и тил може да е много голяма – вратът остава с много къса коса, докато отпред имате почти зализан перчем; други могат да пуснат по-дълга коса цялостно или да оставят много дълъг перчем.

   

Завършете своя вид чрез големи очила с дебели рамки, може и без диоптър.