Няма нито една причина за това минималната заплата да не е поне 1000 лева

1
Добави коментар
joy88
joy88

Гласувай

1
2
3
4
5

(1 глас)

Не съществува никаква пречка, нито икономическа, нито политическа за това минималната заплата и пенсия в България да бъдат увеличени на поне 1000 лева.

В същото време ползите от увеличението на минималния праг са огромни.

В европейския съюз сме от 2007 година, приехме всички стандарти, изисквания и директиви. Усвоили сме най- малко европейски субсидии, позволихме на западните компании да правят каквото си искат в България като започнем от банки, електроразпределителни дружества, търговски вериги и какво ли не. Безропотно следваме тежки изисквания за финансова стабилност и дори не смеем да поискаме пари за спасяване на наши банки.

Нашите ниски доходи нямат аналог никъде в Европа, не смеем да надигнем глава дори за критичния минимум, който другите държави не биха посмяли да пипнат независимо от икономическите турбуленции. Този минимум, който някои наричат ‘безусловен базов доход’, е задължителен за всяка европейска държава без оглед на това какво и колко произвежда съответната държава.

Ползите от вдигане на минималния праг са огромни, но ще ви изложа само някои от тах. На първо място ще се увеличи потреблението, което ще увеличи брутния вътрешен продукт с поне 30%. Корупцията, емиграционните вълни и сивата икономика ще намалеят с минимум 50%. Ясно е, че в света на икономиката няма ниво на достъчност, но тук става въпрос за критичния санитарен минимум, който отговаря на европейските стандарти.

Не на последно място е моралният аспект. Това, което се случва в момента, е съвременен геноцид. Да живееш в правова държава с нисък доход е робството на новото време, което е по- жестоко от времето на крепостните селяни. Ясно е, че който и да дойде на власт, ще краде, но нека преди всичко договори увеличение на нашата минимална заплата и пенсия в Европа. Съвсем малко напън е необходим, има всички инструменти като създаване на зависимост заради нашето географско положение например. Освен това с цената на глад и мизерия народът е предоставил на нашите управляващи перфектни макроикономически показатели. Трябва да си най-неспособният преговарящ, за да не можеш да се пребориш за тази малка и незначителна промяна в нашия бюджет.

Това освен всичко ще създаде и адекватни избиратели, които няма да продават гласа си за една мешана скара. Също така народът ше промени отношението си към политическата класа, няма да ги кълне толкова за това кой какво ял, къде и с коя спал и т.н.

Е, ще променим някои цифрички в нашите отчети като ще станат временно със знак минус, но ползите ще са огромни. Посоката е ясна, важно е сега да действаме и да знаем какво искаме от тези, които ще дойдат на власт.
Николай Ников

Последно променен: Вторник, 10 Март 2015 00:08

Прочетена 780 пъти

|

Добави коментар

Лондон
10°C
Лондон 10°C | София 9°C | Варна 7°C | Пловдив 9°C | Бургас 9°C