Квилинг мания – пътеводител за начинаещи

2
Добави коментар
maistorplus
maistorplus

Бихме ви попитали дали обичате да бъдете обградени с красиви неща, ако отговорът не беше очевиден. Още по-приятно и удовлетворяващо е, когато майсторът сте вие самите. Пореден лесен, не много скъп, а и не особено труден начин да декорирате дома си, е нашумялата в последните години квилинг техника. Много подходяща и за направата на поздравителни картички за близки и приятели. Реално съществува от много по-дълго време и създава чудеса от хартия. Ако и вие сте подвластни на квилинг-манията и искате не просто да се наслаждавате, но и да започнете да създавате квилинг дизайни, този пътеводител за начинаещи ще ви бъде от полза. И за да бъде насладата ви от интериора в дома ви пълна, доверете се на професионални дизайнери.

Необходими материали и инструменти

Вижте още: Цветна етажерка за детска стая 

Преди да дадете старт на творческия процес, трябва да си набавите необходимите материали и инструменти за квилинг. Повечето, ако не и всички, са лесно откриваеми на пазара. Продават се както поотделно, така и в комплект. Разбира се, съществува вариантът да си ги направите сами у дома-изборът е ваш. Ето какво е необходимо да имате:

Ленти за квилинг

В специализираните “направи си сам” и “арт” магазини можете да откриете различни по ширина и цвят лентички. Широчината им варира между 3, 8 и повече милиметра. Комплектовани са в един или в микс от няколко цвята. Някои са по-гъвкави, а на други – по-твърди. Обикновено са дълги 30 см., което ви позволява да си ги изрежете и сами от цветни листи, формат А4. Единственото условие е да са идеално равни.

Инструмент за навиване на лентичките

Можете да си го набавите от същите специализирани магазини. Представлява дървена, пластмасова или алуминиева дръжка с накрайник, който прави различните намотки и спирали. Накрайникът има две пластини, между които се поставя обработваната лента. Отворът между пластините е по-къс или по-дълъг, в зависимост от широчината на квилинг-лентите. Ако предпочитате, възможно е да си измайсторите този инструмент и сами като използвате обикновена игла, шило или клечка за зъби.

Квилинг шаблон

Представлява широка линия с изрязани окръжности с различен диаметър. Така ще успявате да правите намотки с еднакви размери. Има и такива с по-сложни фигури, но е препоръчително да започнете с нещо по-лесно.

Лепило – препоръчително е да бъде безцветно, за да е незабележимо, ако протече. Също така е добре да е силно, за да сте сигурни, че след като сте завършили произведението си, то няма да се разпадне.

Коркова подложка – с други думи, това е вашата работна дъска, където ще се реализират вашите квилинг идеи.

Пинсети – влизат в употреба при по-фината работа, например когато трябва да залепите по-малки елементи на тесни и труднодостъпни места.

Клечки за зъби – много удобни и полезни, когато трябва да сложите съвсем малко лепило върху даден елемент. Могат да се използват и клечки за уши.

Ножички – в случай че имате нужда от по-къси ленти или да изрежите фигура, с която да разнообразите квилинг-дизайна, ще ви потрябват.

Начални квилинг стъпки

След като вече необходимите ви инструменти са налични, можете да преминете към съществената работа. Освен вече изброените материали, ще ви е нужна и сериозна доза търпение, но крайният резултат си струва.

Как се правят намотките?

В основата на всеки квилинг дизайн стоят намотки и спирали, образуващи различни фигурки с помощта на хартиените лентички. Ето как да ги правите.

Намотка с плосък инструмент

Плосък инструмент е този, при който накрайникът е с две пластини и отвор между тях. За да направите намотка с такъв, пъхвате единия край на квилинг лентата в отвора. С едната ръка навивате лентата с инструмента, с другата придържате и си помагате, така че да се получи равномерно. Недостатък на този по-лесен метод е, че лентичките ви ще бъдат леко прищипани в единия край. В случай че искате да си спестите това малко несъвършенство, разгледайте следния вариант:

Намотка с кръгъл инструмент

Кръгъл, заради накрайника, който може да представлява обикновена игла, шило, клечка за зъби. Ако използвате игла, е препоръчително да отрежите острото ѝ връхче с клещи, за да не се набодете. Хващате инструмента, както е показано на снимката. Първо омотавате малка част от квилинг лентата около накрайника. Тук отворът, който е между пластинките при плоския инструмент, реално се получава между показалеца ви и накрайника. Разликата е, че непрекъснато трябва да придържате вече навитата част. След това, с помощта на палеца и показалеца на по-удобната ви ръка, навивате лентата около иглата или клечката. Трябва да е достатъчно стегнато, за да не се отвие. Важно е да увивате лентата около инструмента, а не той да се движи.

Като краен резултат трябва да се получи това:

Вижте още: Удобно кресло от дървени трупчета в 6 лесни стъпки

Квилинг фигурки

Основите са положени! Като награда за чудесно усвоения дотук урок, ще ви покажем как да си направите квилинг-сърце. Взимате лента с широчина 3 мм. Показаният тук цвят е червен, класически вариант, но ако желаете, можете да го замените с друг.

Правите намотка с 12 “бримки”. С ножица отрязвате излишната част от лентата след като сте приключили. Когато сте готови, прищипвате леко с палеца и показалеца получената намотка. Ако е необходимо, използвайте клечка за зъби или игла, за да оформите еднакви отворчета в намотката. Нанасяте малко лепило върху външния край на оформената вече във фигура лента и залепвате. След това, отново с помощта на лепилото, я закрепвате за лист хартия, който ви служи за основа.

Току що направихте квилинг капчица или сълза! Само още една такава, залепена до първата, и вашето квилинг сърце е измайсторено.

Досетихте ли се вече, че ако направите още едно сърце и го залепите огледално под горното, ще си имате чудесна пеперуда? За да е по-пъстро, използвайте различен цвят ленти. В зависиомст от това как прищипвате, оформяте готовите намотки, можете да си правите капки, листенца, цветенца, нотички-всякакви фигури, които да включите после в по-сложни композиции. В хода на работа сами ще откривате как могат да ви бъдат полезни различните материали и инструменти. Използвайте въображението си и дайте воля на идеите си. И не забравяйте да се похвалите с първите си квилинг дизайни!

Ако тази статия ви е вдъхновила да декорирате или изцяло да обновите дома си, винаги можете да се обърнете към професионалистите в MaistorPlus. Заявете проект безплатно, изберете специалиста с най-подходящата за вас оферта и оставете отзив за качеството на извършените дейности.