10 000 лева глоба за незаконно пълнене на газови бутилки

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

105 инцидента с газови уреди са станали от началото на отоплителния сезон. Това съобщиха от “Пожарна безопасност и защита на населението”, цитирани от Нова телевизия. Работна група от няколко институции подготвя солени глоби за нерегламентирано пълнене на туристически бутилки. Освен за газстанциите, за първи път санкции се предвиждат и за клиентите, които нарушават закона.

Секунди невнимание водят до катастрофи. Взривът на битова газова бутилка е способен да избие панелни стени, да изпепели цял апартамент, заедно с хората в него.Преките пострадали рядко имат шанса да разказват след това.

Дефектен винтил е една от най-честите причини за взрив. Ако го забравим в затворено помещение, започва да тиктака една страшна бомба. И при първата искра всичко наоколо става на пепел.През 2014 година инцидентите с уреди на пропан-бутан са били 239. От началото на отоплителния сезон те са 105 с 33 пострадали.Готвените нови глоби ще атакуват най-честото нарушение.

Масова практика е туристическите бутилки да се зареждат незаконно на газстанции. Глобата за газстанцията в такива случаи ще скочи до 10 хиляди лева.Освен това газовите бутилки ще трябва да преминават преглед не веднъж на 8 години, както е в момента, а всяка година.