Максуда или дерето – Статии, анализи, прогнози, интервюта, съвети на тема пазара на имоти във Варна – Имоти от Варна в…

14
Добави коментар
Manahov
Manahov

« Обратно в статии
Максуда или дерето

Управниците: Ще ги бутнем няма да ги бутнем

Христо ХРИСТОВ

Ромската махала в Максуда е създадена около 1945 г. Тя е разделена на три района: ул. „Петко Напетов“, „Корея“ до хлебозавода и „Дерето“.

Най-застрашен от бутане е район „Дерето“. Само там живеят около 2500 души. Махалата се е изграждала десетилетия наред и е била притегателен център за много хора. През 90-те години започват да прииждат роми от цялата страна, за да търсят препитание. Те се заселват в кв. Максуда, защото кварталът е идентичен с тях. Започват да строят кирпичени къщи на единственото свободно място – в дерето. Така се образува тази част от махалата, която сега ще се бута. През това време общината си е затваряла очите.

Илиян Ризов, председател
УС на Сдружение „Съучастие“, гр. Варна

Не е известно кои къщи ще се бутат. Възможно е да се бутат само тези къщи, които са в дерето, но има и много незаконни постройки, издигнати по брега и от десетилетия са там.

Проблемът, според мен, не е само в тези къщички в дерето, които са незаконни, а в тези, които са над дерето и са там от 20-30 години и също са незаконни, но са хубави къщи и има нормални условия за живот. Всяка си има водомер, електромер и редовно си плащат сметките за ток. Повечето имат нотариални актове за къщата, но за земята нямат. Имат и адресни регистрации.

Като член на Областния съвет по етническите и демографски въпроси съм задавал въпрос към кмета на общината и заместник-областния управител кога ще се бута гетото и какво става след това. Но никой не дава отговор. Витаят само слухове и според тях ще правят магистрала, но тя трябва да се строи така, че да не се събарят къщите на хората. За това се мълчи. Проблемът във Варна е, че се търси кой е виновен за това гето, а не какво ще се прави.

За да се измъкне от разговора на областната среща, заместник-областният управител каза да отидем да успокоим хората от махалата, че няма да се бута гетото. Питах го да ли има някакво решение за това, официален документ. Не ми отговори. Как ще кажа това нещо на хората и утре да дойдат да ги бутнат. Такова е настроението.

Предложихме на областния съвет да се направи среща и да бъдат свикани всички заинтересовани страни да видим как ще се реши този проблем. Другото, което се чува е, че ще се строи голямо селище в Каменар, където има друго ромско гето и фактически то ще се разшири. 60-те години е имало насилствено изселване на ромите в Каменар и сега това ще бъде втора вълна. Лошото е, че това се прави с пълно съзнание за това, че тези хора са се заселили тук незаконно и законно ще им бутнат къщите.

Юркия Александрова Иванова, 36 г. работи в хлебозавода със 160 лв. заплата.
Семейна с две деца. Общо 6 члена има в семейството. Живеят в три стаи.
Съпругът й Кирил Добрев Иванов, 45 г. безработен

Родителите ми са кореняци варненци. Аз съм постоянен жител на Варна от раждането ми. Тук съм израснала. Живели сме на ул. „Д-р Селименски“ в този квартал. Били сме 12 деца от две майки, един баща. През 1983 г. са били бутнати ромските къщи и на тяхното място са построени 6 жилищни блока за българите. И понеже семейството ми е нямало нотариален акт, не са ни дали жилище и се наложило да си строим пак къща, само че на брега, защото няма място. А на другите са им дали апартаменти във Владиславово и къщи в Каменар. И сега нямаме нотариален акт. Но ни знаят, защото плащаме данък смет, данък на къщата, плащаме ток – имаме електромер, вода.

Откакто през 2000-та г. започна да се говори за бутането на къщите ни, всички сме неспокойни. Живеем в страх какво ще стане, къде ще отидем. Никой не е дошъл да ни каже каква е истината. До скоро мислехме да си продадем къщата, но се разубедихме, защото няма официална информация. Хората продължават да строят. Правят ремонти, слагат алуминиеви дограми. Щели магистрала да правят. Ако е така, ще бутнат и двете части на махалата „Дерето“ и „Корея“.

Ирина Иванова Антонова, 28г. омъжена, с две деца, от кв. „Максуда“

Ще приложат модела на Бойко Борисов.

Отстрани хората в махалата изглеждат страшно, направо талибани. За хора, които не са влизали в махалата е наистина страшно. Защото се отнасят зле с тях. Например подиграват се с тях, обиждат ги. Ти можеш да искаш нещо да им кажеш – те ще ти изиграят един кючек и ще те изгонят. Нямат доверие и не вярват на никой, защото самите са подигравани и лъгани. Те са едно затворено общество и вътре се познават. Не допускат други да им се налагат. Знаят си кой им е тартора и представителите. Когато има бой в махалата и пристигне полицията, застава горе на пътя и от мегафона започва да ги подканва „Моля приберете се, защото ще слезем долу“. Иначе ги е страх – не слизат при тях. Но иначе са отворени към новите и модерните неща. Аз работя по програма за превенция на ХИВ-СПИН и говоря с тях за презервативи и секс – приемат нещата нормално. Когато влязох в една къща, след това една седмица не можах да дойда на себе си. Мизерия, голяма мизерия. В „Корея“ няма вода, няма ток. За каква хигиена става въпрос. И като няма пари, мизерията ги тегли надолу. Това е и причината махалата да стане център на дребното разпространение на наркотици. Защо това го няма в българските квартали, а тук? Защото бедните роми се връзват лесно. Това е начин за препитание. Всичките дребни пласьори живеят добре. А и, както казах, полицията не влиза в махалата и това улеснява работата им. Едни се радват, че ще ги бутнат, защото ще им дадат жилища на по- хубаво място. Мислят за децата си. Други ги е страх от неизвестното. Наистина има много коптори и тези хора искат да ги бутнат. Но има големи и красиви 3-4 етажни къщи, които и в центъра на града не можеш да видиш. Тези хора пък не искат да ги местят от града в селото. В Каменар хората също не искат ромите. Там си имат циганско гето – живеят около 2500 души. Кметът там също не ги иска, защото гетото ще се разрасне на 4-5 хиляди. Ще ги преместят в Каменар, ще им дадат жилища, но не на всички и после какво става. Там също няма канализация, няма работа. Как ще се поддържат тези къщи и изхранват семействата? Ще потънат пак в мизерия и ще ги продадат. И пак ще дойдат във Варна, защото в града се намира начин за изхранване.

Разбрахме, че от общината се опитват да приложат модела на Бойко Борисов с „Баталова воденица“ в София. Тези, които са живели тук отпреди 1996 г. – ще получат жилища, а останалите, придошли след тази година, ще се върнат по населените си места.

Само политическите лидери имат доверие на ромите в махалата, защото знаят, че на избори като им дадат по 20 лева ще гласуват за тях. Но ромите вече са се изхитрили в това отношение – знаят, че политиците ги лъжат и взимат парите и гласуват за който си искат. Само че и те не влизат в „Максуда“. Тук посредници са ромските лидери, които живеят извън квартала.

Румяна Йосифова, Старши експерт по етнически и
демографски въпроси в Областна управа Варна

Няма да се бута гетото. Засега всичко е в застой. Имаме изготвен проект за построяване на 40 къщи за роми в Каменар и търсим средства за финансирането му. Засега още не сме намерили средства.

Димитър Атанасов, изследовател, поет

В момента нищо не се случва с гетото. Реституцията е минала много отдавна. Водеха се едни безкрайни дела между наследници, община, държава.

И в крайна сметка земята – 70 дка е върната на наследниците.

Гетото засега няма да го бутат. Там живеят доста хора. Къде законно, къде незаконно. На един адрес се водят по 10-20 къщи – никой не може да ги разбере. Проблемът се отлага от много години, за да не се получи напрежение и конфликти. Но колкото повече го отлагат, толкова по-зле става. Въртят ромите от махалата от избори на избори. Сегашният кмет е казал: „Аз няма да събарям къщите докато съм кмет“. Следващият ще каже същото и накрая някой ще обере пешкира. Замислят уж построяването на 40 къщички в Каменар. Кой, кога и как ще ги построи?! Нищо не се знае. Обаче правят още една голяма глупост. В селото има 2300 роми и сега ако изпратят още двеста души, най-малко 40 къщи по 5 души. И като се получи едно разделение между наши и ваши, ще стане ужас. Защото има различни култури и бит. Българите в Каменар открай време искат да разделят селото на две: българско селище и циганско селище. Основният въпрос е дали държавата ще поеме ангажимент да си свърши своята работа, защото ще се получи от гето в гето. Решили са и ще го направят – те са луди в тази община. Те не могат да разберат, че компостирането на еднороден тип население води до напрежение. Ще ги оставят там, ще се разраснат семействата и помежду къщичките ще строят бараки и след време ще се наложи пак да ги махат. Къде ще ги пратят тогава, къде? Ако сами не се самоинтегрират в тази среда, ще се махнат. Като видят глад, ще разпродадат къщичките, както са направили преди във Владиславово с апартаментите, и ще се върнат пак в града. Зорът ще бъде двама, трима да продадат къщичките си и като магнит, на принципа на стадото всички ще ги лашнат. Защото силата е в стадото и какво става? Изходът е еволюцията, която пък иска време. Друг изход няма.

 

 

Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС – imotdnes.com; [email protected]

Гласувай за статията Имот Днес – Порталът за имоти Варна

« Обратно в статии