10-те най-странни инцидента със самолети в историята на човечеството

18
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Светът е потресен и все още търси отговор на въпросите „Как е възможно?“ и „Възможно ли е изобщо?“. На 8-и март „Боинг 777-200″ на „Малайзия Еърлайнз“ излетя от Куала Лумпур за китайската столица Пекин. В 2:40 часа местно време обаче самолетът изчезна от екраните и то само 19 минути след излитането си. По данни на агенция „Синхуа“ връзката е загубена, докато машината е летяла над Виетнам. На борда е имало 154-ма пътници от Китай, 38 малайзийци, 7 индонезийци, 6 австралийци, 5 индийци, 4 французи, 3 граждани на САЩ, по 2 новозеландци, украинци и канадци, по 1 от Русия, Италия, Холандия и Австрия. Търсенето на самолета или части от него продължава и до днес.

Междувременно САЩ изпращат в Малайзия група служители на Федералното бюро за разследване, които ще вземат участие в изясняването на причините за изчезването на пътническия самолет на „Малайзия Еърлайнз“. Решението е било взето, тъй като на борда на пътнически самолет имаше и американци, както и за да се установи дали случаят няма връзка с тероризъм. Такива подозрения се появиха, след като се установи, че на борда на самолета на път към Пекин не са били двама души – италианец и австриец, които били регистрирани за полета. По повод инцидента британският вестник “Mirror“ описа 10-те най-странни инцидента със самолети в историята на човечеството.

10. Амелия Ерхарт изчезва, докато обикаля земното кълбо

Първата американска авиаторка Амелия Ерхарт изчезва на 2 юли 1937 г. при опит да обиколи със самолета си Земята. Следите ѝ се губят край о. Хауланд в Централния Тихи океан. Различни теории витаят около мистерията – от това, че е свършил бензинът ѝ, до предположението, че е шпионка и е заловена от японците.

9. Музикантът Глен Милър се губи завинаги над Ламанша при полет от Англия към Париж

Там го очакват на 15 декември 1944 година, но той така и не пристига. Самолетът му най-вероятно е паднал, но все още има предположения, че всъщност е починал от инфаркт в парижки бордей.

8. Полет 19 над Бермудския триъгълник

Този полет отново припомня легендите около Бермудския триъгълник. Самолетът е с тренировъчна мисия и капитан на полета е Чарлз Тейлър. На 5 декември 1945 г. той съобщава, че над Бермудския триъгълник уредите на самолета са загубили ориентация, а компасите внезапно са спрели да работят. Малко след това самолетът изчезва. Пращат втори самолет да го търси, но и той изчезва.

7. Star Dust и мистериозният морзов код

Star Dust е цивилната версия на бомбардировача “Ланкастър“. Изчезва при полет от Буенос Айрес до Сантяго, Чили, оставяйки много въпросителни. Следите му се губят над Андите, като за последно от него има сигнал в 1,46 ч на 2 август 1947 г. Последното съобщение е морзов код, гласящ STENDEC. Още никой не е разгадал съобщението.

6. Star Tiger също се губи над Бермудския триъгълник

При полет от Санта Мария на Азорските острови до Бермуда на 30 януари 1948 г. изчезва пореден самолет на BSAA. В машината пътуват 25 души.

5. Проклятието на полет 191

Не просто един полет с този номер, а цяла дузина през последните 40 години претърпяват инциденти. Най-смъртоносният от тях е полет на американските авиолинии с 258 пътници и 13 души екипаж. Разбива се през 1979 г.

4. Мистериозното изчезване на Star Ariel

Отново Бермудският триъгълник. Полет от Бермуда до Ямайка на 17 януари 1949 г. така и не стига крайната си дестинация. Небето е ясно, самолетът е сигурен. Така и не се разбира къде е изчезнал.

3. Трагедия с канибализъм на полет 571

Тази история се превърна дори във филм. Уругвайският национален отбор по ръгби се разбива със самолет в Андите. 12 от 45 пътници загиват при катастрофата. 6-има умират по-късно, 8 ги затрупва лавина. Оцелелите 16 души ядат от телата на мъртвите, за да не загинат от глад. Намират ги след 72 дни.

2. Египетски самолет убива 217 души

На 31 октомври 1999 г. полет на египетските авиолинии от Ню Йорк за Кайро пада в Масачузетс. Всички загиват. Записан е разговор между двамата пилоти, които се карат. Всеки казва на другия: “Това е последният ти полет!“

1. Самолет на “Ер Франс“ изчезва над Атлантическия океан през 2009 г.

На борда му има 288 пътници. След дни издирване намират телата на 50 от пътниците в океана. Останки от още 104-има души са открити заедно с черната кутия едва през 2011 г. Все още липсват следи от 74 пасажери.

Снимки: Mirror Online

Коментари

коментар(а)

Подобни: инциденти, самолети