Колко на ден да вървим пеш, за да отслабнем

1
Добави коментар
wenip
wenip

Ходенето пеш е най-простият и достъпен вид физическа активност. Естествено не може да очаквате да свалите 10 кг бързо само с помощта на едното ходене. Няма да стане. И все пак, ходейки пеш, укрепваме мускулите на краката, избавяме се от стреса, горим излишните калории, стимулираме обмяната на веществата и работата на сърдечно-съдовата система.

На въпроса колко трябва да вървим, за да отслабнем, няма еднозначен отговор. Ако в последно време сте водили дивано-седящ начин на живот, дори бавните разходки вечер ще дадат позитивен резултат. Сработва т.нар. симптом на новака. А останалите, които искат сериозно да развият механизма на намаляване на килограмите, трябва да вървят със скорост по-голяма от 6 км/ч. И да поддържат такова темпо поне 40 минути, а най-добре един час. Може да правите това на пътеката във фитнеса, в парка, на улицата. При такива натоварвания 4 – 5 пъти седмично има реален шанс да свалите няколко килограма за месец, без други тренировки. Макар че експертите обикновено препоръчват да се редува ходенето с други тренировки: силови натоварвания, йога, пилатес, танци и др. Предлагаме ви и няколко важни правила, които е добре да следвате при ходенето.

Премервайте самочувствието си: интензивността на ходенето трябва да съответства на вашата физическа подготовка. Иначе ще пренатоварите организма и бързо ще изгубите интерес към подобни занимания.

Ходете с плейър за музика: все пак ходенето по едни и същи места доскучава. Любимата музика, която ще слушате, ще украси тренировката. Ритмичните композиции пък ще ви помогнат да поддържате темпото.

Снабдете се с крачкомер: има специални устройства, приложения за смартфон, има и фитнес браслети. Те отчитат крачките и изминатото разстояние, следят за прогреса на тренировките. Ще се удивите, че след няколко седмици 5 – 6 км, които в началото са ви се стрували нереална дистанция, ще ви се сторят проста задача. Освен това тези устройства ще ви отмерват крачките не само по време на тренировка. Старайте се всеки ден показанията на уреда да прехвърлят 10 000 крачки. На въпроса колко трябва да вървя, за да отслабна, специалистите често посочват тази цифра.

Екипирайте се правилно: „много е топло“, „има вятър“, „вали дъжд“ просто са оправдания на лентяя.Правилно подбрана дреха от дишаща тъкан няма да позволи да се изпотите в топъл ден, а яке с качулка ще ви предпази от вятър и дъжд. Избирайте нови места: да вървите по едни и същи маршрути е отегчително. Когато времето позволява, избирайте нови посоки. Може да походите в градския парк, в съседния квартал, може и по-далеч, стига да имате време.

Следете за фигурата си: за да извлечете максимум полза и за да задействате в организма си всички обменни процеси, важно е да се научите да вървите с изправена фигура и грациозно. Гърбът е в изправено положение, а раменете разтворени встрани. Дишайте правилно. Вдишването трябва да става през носа, а издишането – през устата. По-добре е да вървите, без да говорите, така че изключете звука на телефона. При поява на задух намалете темпото. Тогава ще можете леко да изминавате пеша разстоянието, което е необходимо, за да отслабнете.

Важно допълнение: регулярните тренировки са безспорно нещо прекрасно. Но те не ви пречат повече да се движите през деня. Нищо не ви пречи да отидете на следващата или по-следващата спирка на автобуса, а не на тази, на която чакате обикновено. Може да паркирате и по-далеч от офиса. На обед може да изберете кафенето не до работното място, а на съседната улица. Ако можете, вместо асансьор вървете по стълбите. Просто опитайте.