Артишокът – защитник на черния дроб

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Екзотичният зеленчук се използва и като лечебно растение за профилактика на редица заболявания

Артишокът (Cynara scolymus) представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение от сем. Сложноцветни. Вкусът на зеленчука, който намира широко приложение в кулинарията, наподобява праз лук и целина, а качествата му като лечебна храна са не по-малко силни от карфиола и брюкселското зеле.

Познати са повече от 10 разновидности артишок, но само един от тях може да се консумира суров. Артишокът съдържа много биоактивни вещества, а от острите му листа се извлича екстракт за производството на лекарства. 

За родина на екзотичния зеленчук се смятат зоните по Средиземноморието, но той се радва на голяма популярност и в Северна Америка, където е пренесен от испанските заселници през XVII век.

Виж още: Рецепта за паниран артишок в Kulinaria.bg

Като лечебно растение е бил познат още на древните народи – гърци и римляни, които го използвали като средство за профилактика на редица заболявания.

Артишокът е един от вкусните и полезни зеленчуци в диетичната кухня, тъй като в 100 г се съдържат само 40 ккал, но много фибри, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С, белтъчини, ниацин. 

Виж още: 10 храни на слабите хора

В състава му има още инулин – въглехидрат, който значително влияе върху обмяната на веществата, а също така и мощния антиоксидант цинарин. Той елиминира свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите в организма (при които обикновено най-силно се увреждат клетките на сърцето и черния дроб), и предпазва от увреждане на клетъчната мембрана. 

Цинаринът, който не може да се открие в нито един друг зеленчук или плод, стимулира отделянето на отпадъчни продукти от клетките на черния дроб, оказва пикочогонно действие и ускорява процесите за извличане на излишните течности и соли от организма. 

Виж още: Осем признака, че черният ви дроб е уморен

Благодарение на многостранното си действие върху човешкия организъм, артишокът се използва като профилактично средство срещу диабет, подагра, целулит и заболявания на чернодробната тъкан,
предпазва от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания и е
чудесно средство срещу екземи и алергии.

Като храна артишокът е много полезен за хора с повишена киселинност на жлъчния сок, тъй като съдържа значително количество соли на калия и натрия, които имат алкално въздействие. Противопоказен е обаче за хора с гастрит с понижена киселинност и понижено кръвно налягане. 

Виж още: Рецепта за пълнен артишок с мус от сирена в Kulinaria.bg

Има способността да активира дейността на червата благодарение на фибрите, които се съдържат в него, затова може да се използва срещу запек, завишен холестерол и наднормено тегло.

Вкусът на артишока се подчертава добре в комбинация с чесън, дафинов лист, магданоз, босилек и кориандър.

Източник: Kulinaria.bg / Apteka-optima.com