Операция Overlord в World of Tanks с ъпдейт 9.7 – история и реалност ~ MMORPG news

3
Добави коментар

Home »
World of Tanks
» Операция Overlord в World of Tanks с ъпдейт 9.7 – история и реалност

Нова карта ни очаква в World of Tanks с ъпдейт 9.7, съобщи Wargaming. Играчите ще се окажат край плажовете на Нормандия, където на 6 юни 1944 г. е бил извършен десанта на съюзническите войски. Картата е интересна не само с историческата си част, но и с дизайна.  

История
В ранното утро на 6 юни 1944 г. към бреговете на Нормандия се приближил десантен флот. Съюзниците от Великобритания, САЩ и Канада извършват един от най-големите военноморски и въздушни десанти в историята, откривайки втори фронт срещу нацистка Германия в Европа. 
Войските слезли на брега на пет участъка – „Юта“, „Омаха“, „Голд“, „Джуно“ и „Суорд“. Според намеренията на командването още в първия ден на десанта армията е трябвало да разбие отбранителните линии на немския Атлантически вал и да се укрепи на брега.
Един от най-големите проблеми за германците е била необходимостта да предвидят къде ще се проведе десанта. Те обаче смятали, че Съюзниците ще преминат през Па дьо Кале в най-тясната част на Ла Манша. Когато започнали да постъпват докладите за десанта в Нормандия, немското командване смятало, че това е отвличащ ход.
На участък „Юта“ американската войска за по-малко от три часа превземат позициите. В участъка „Суорд“ британците също успяват да слязат на брега и да навлязат на 8 км навътре. На участъците „Голд“ и „Джуно“ съпротивата била ожесточена, но все пак съюзническите сили успели да я сломят и да завземат позициите.
Най-тежките боеве се водиил на плажа „Омаха“. Още в началото на десанта заради вълнение потънали голямо количество танкове. Първите десантчици стъпили на брега били напълно унищожени. Към брега обаче настъпвали още катери. Нито бомбардировките, нито артилерийският огън от корабите, не успели да нанесат сериозни поражения на добре укрепените германски позиции. Чак вечерта съюзниците успели да завладеят последния проход от плажа и да се укрепят. В първия ден на плажа „Омаха“ загинали 4000 души. 
В продължение на няколко дни след десанта съюзниците продължили да разширяват и обединяват плацдармите. През Ла Манша пристигали нови и нови кораби, строяли се писти за авиацията и т.н. Предстояла битката за Нормандия.

Картата „Овърлорд“ 

Картата „Овърлорд“ не е привързана към конкретна местност, но релефът и е подобен на плажовете „Юта“ и „Омаха“. Както в релаността и тук има плажове и малък град край морето.
Условното време на картата е няколко дни след десанта – тук-таме могат да се видят останки от унищожена американска и немска техника. В реалността немски танкове не са участвали в бовете на брега, тъй като за влизането им в бой е била нужна личн заповед на Хитлер. Той издал такава заповед едва във втората половина на деня, но вече било късно.

По лявата част на картата има плаж с противотанкови и противодесантни съоръжения. В реалността те са били разположени много по-нагъсто, но поради спецификата на играта дизайнерите са ги направили доста по-разредени. Все пак играчите ще могат да придобият представа как техниката и пехотата са си пробивали път през препятствията под силния огън. 

На крайбрежните скали са разположени позиции на артилерията и бункери. Тези отбранителни съоръжения са били моделирани на базата на реални огневи точки от „Атлантическия вал“. Голяма част от обектите на картата представляват и исторически интерес. 

Бетонните позиции за тежките гаубици нарочно са оставени празни. Спускайки се надолу, играчът може да прикрие машината си и да воюва от „кула“.
Артилерийските бетонни точки са на базата на реални бункери, въоръжени с трофейни, френски, корабни оръдия. Това са копия на т.нар. „Батарея Тодт“, въоръжена с 380 мм корабно оръдие. Батареята се намирала край град Кале далеко от плажовете, но дизайнерите на играта решили да я поставят на картата „Овърлорд“.

При създаването на такива обекти е бил използван специален метод за построяването на 3D-модели на базата на снимки. Едни от най-интересните постройки на картата е църква, която е точно съответствие с реално съществуващ храм в Байе.  
Картата „Овърлорд“ не е точно вирутално-историческо копие на реалната местност, но може напълно спокойно да се нарече историческа. Дизайнерите са се постарали да предадат атмосферата от онези дни през 1944 г., когато е бил открит втория фронт.