9 упражнения за красив и здрав гръб

2
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

 Как минава денят ви? Седите по цял ден в офиса, седнали на неудобния сто в една поза, забили сте поглед в монитора и вашето единствено движение е разходката до кафе – автомата за чашка кафе. Гърбът ви боли, но по-скоро се чудиш как не се е изкривил като скоба от цялото това седене!
Ние от lamqta.com ви предлагаме 9 упражнения, които не само са полезни за гърба ви и ще го извят и изправят ако сте упорити, но и ще ви тонизират и разбудят /все пак се се предполага, че на работното място няма да спите … поне не много/ 😉

 

Повдигане на рамене

Това упражнение е за горната част на гърба. Сядате изправени, събирате краката на пода. Нека ръцете ви висят свободно отстрани. Вдигнете рамене към ушите. Шията трябва да остане права. Не се навеждайте напред! След това бързо отпуснете раменете надолу. Повторете това упражнение няколко пъти в бързо темпо.

 

Съберете лопатките

Отново същото изходно положение – сядате изправени, събрани крака, ръце отстрани, врата изправен. Съберете лопатките. Не повдигайте раменете. Задръжте в това положение и после върнете раменете напред. Повторете упражнението няколко пъти в умерено темпо.

 

Въртене на раменете

Седнете изправени, сложете краката на земята. Разтворете коленете на широчината на раменете. Сложете на раменете сгънатите в лактите ръце и започнете кръгови движения. Повторете упражнението няколко пъти, а после сменете посоката.

 

Извиване на гърба

Седнете на края на стола и сложете краката на пода. Разтворете коленете на широчината на раменете. Сложете сгънатите ръце зад главата, разтваряйки широко лактите. Те трябва да са паралелни на пода. Завъртете тялото си на ляво, а после надясно. Повторете няколко пъти.

 

Наклон назад

Седнете на края на стола и сложете краката на пода. Разтворете коленете на широчината на раменете. Сложете ръцете на коленете или зад врата. Извийте се назад гледайки към тавана. Бавно и без болка! Повторете няколко пъти.

 

Лягане напред

Седнете на края на стола и сложете краката на пода. Съберете  коленете. Легнете върху коленете си, колкото можете по-ниско.  Опитайте се да не окръгляте гърба. Можете да си помогнете като се държите за коленете. Изправете се бавно и се извийте отново назад.  Повторете 1-2 пъти.

 

Наклони настрани

Седнете на края на стола и сложете краката на пода. Коленете отново на широчината на раменете. Сложете ръце зад главата. Наклонете тялото наляво и се върнете в изходно положение. После наклонете надясно. Не се прегърбвайте и не се навеждайте.  Повторете упражнението няколко пъти.

 

Поза  – извита котка

Седнете на края на стола и сложете краката на пода. Колената на широчината на раменете. Сложете ръце на коленете. Извийте гърба си назад сякаш се изгърбвате. Върнете в изходно положение. Изпъчете се напред издувайки корема. Повторете няколко пъти.

 

Извиване встрани

Седнете накрая на стола. Изправете гърба. Сложете ръце на коленете. Извийте средната част на гърба си наляво, а после надясно. Не си помагайте с таза и раменете. Повторете упражнението няколко пъти.

 

Силва Коен – превела и с болящ гръб 🙂 

 

 

 

ВРАТИ от ВРАТИ.net – Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

9 упражнения за красив и здрав гръб – 5.0 out of
5
based on
2 votes