Често допускани грешки при почистване

6
Добави коментар
how2bg
how2bg

Със затоплянето на времето и предстоящите великденски празници скоро ще започне голямото пролетно почистване, преди обаче да преминете към него се замислете дали да не преосмислите някои свои методи:

1. Чистене на дървен под с вода

Водата е враг номер едно на всеки под от дървесина. Изглежда много изкусително да хванете парцала и кофата и да минете дървения паркет или ламинат, но това само вреди на дървото и изобщо не е необходимо. Просто минете с лопата или прахосмукачка с нужните приставки или ако прахта е непобедима, минете само със съвсем леко запарен парцал.

2. Използване на полиращи препарати срещу прах

Препаратите, които полират и уж премахват прахта, наистина миришат прекрасно и с тях се чисти лесно, но от тях мебелите стават прекалено лъскави, затова трябва да бъдат ползвани по-рядко. Проблемът е, че полиращите продукти от търговската мрежа съдържат определен процент масла в себе си, които замазват и правят отпечатъците от пръсти по-видни. За постоянна поддръжка просто ползвайте почти сухи парцали, освен ако няма други по-сериозни зацапвания.

3. Премахване на петна от килими с търкане

Петната са неизбежни и когато решите да ги премахнете, сте склонни да търкате енергично, това обаче уврежда влакната. Вместо това е по-препоръчително да напръскате или да нанесете внимателно препарат върху килима и после само да попивате леко с гъба или кърпа. Повтаряте процедурата до изчистване на петното. Следвайте инструкциите на съответния препарат за килими, за да постигнете по-добър ефект.

4. Чистене на прозорци в слънчев ден

Изглежда толкова логично да се чистят прозорци в слънчев ден, когато можете да видите всяко петънце, но не така стоят нещата в действителност. Напичащото слънце ще изпари почистващия продукт прекалено бързо и ще предизвика неприятни замазвания. По-добре улучете облачен ден, когато температурите са под 21°С. Не се притеснявайте, че ще завали – дали днес или утре, все някога прозорците ще бъдат обляни в дъжд,  по-добре да почистите ефективно.

5. Използване на препарати-спрей върху електроника

Никога не ползвайте спрейове върху електроника като телевизори, мобилни телефони и LCD екрани. Те могат да навредят на електрониката, същото  се отнася за хартиените влакна от кърпите и салфетките. По-добре ползвайте микрофибър или филтър за кафе (неизползван). Ако ви е нужен все пак препарат, спрете се на 50/50 разтвор от ябълков оцет и дестилирана вода. Винаги пръскайте върху самата кърпа, не върху екрана.

   

6. Смесване на амоняк и белина

Никога не смесвайте почистващи продукти! Никога! Особено си забранете едновременното ползване на амонячни препарати или такива базирани на белина. Това важи в най-голяма степен за помещения като банята и кухнята, винаги четете и етикетите. Когато изпаренията от амоняк и белина се слеят, те изпускат токсичен газ, който е изключително опасен. Ако откриете, че някой у дома е бил изложен на такива изпарения, веднага потърсете лекарска помощ.

7. Използване на абразиви върху фаянс

Това е много често срещана грешка. Абразивните препарати и кърпи ще премахнат мръсотията, но и ще наранят и матират финиша на фаянса. Устойте на изкушението да използвате телени гъби, четки, абразивната страна на гъби и други. Спрете се на мека кърпа и неабразивен препарат; вашите душ, вана, мивка и плочки ще ви бъдат благодарни.

8. Използване на прахосмукачката в неправилна посока

Сигурно се питате дали има неправилен начин за използване на прахосмукачката – не, просто има по-добър начин. Не чистете перпендикулярно на ръба (отнася се главно за мокетите) или рискувате да набиете мръсотията в борда, където ще се загнезди и ще е трудно да я премахнете. Чистете паралелно на ръба към ъглите на стаята. Към средата разнообразявайте посоката, за да повдигнете и разделите заплетените влакна.