Готова е концепцията за учебния предмет Религия

7
Добави коментар
stanislav
stanislav

В четвъртък председателят на Обществения съвет по въпросите за изучаване на религия в училище – проф. д-р Георги Бакалов и доц. д-р Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, на среща със Светия синод на БПЦ представиха концепцията и съдържанието на учебния материал на предмета Религия.

Неговото изучаване като общообразователен се предвижда през учебната 2008-2009 г. До ноември месец се очаква Св. синод да даде становище по предоставената концепция. През декември тя ще бъде предадена на министъра на образованието и науката, за да я представи за решение от септември 2008 г. да бъде въведен общообразователен предмет Религия.

Окончателният вариант на концепцията, заедно със съдържанието на новия предмет от 1 до 12 клас, е гласуван на заседание на Обществения съвет по въпросите за изучаване на религия в училище в понеделник. Религията ще бъде общообразователен предмет за учениците от първи до седми клас, а след това от осми до дванадесети клас – свободно избираем.

В концепцията изработена от екип специалисти по богословие история, философия, ръководен от проф. Георги Бакалов, водещо е християнството. Едва след четвърти клас учениците ще се запознаят с основите на исляма, йудаизма и будизма.

Предметът ще се въвежда постъпателно в периода от 2008 до 2019 г., с цел да се подготвят преподавателски кадри за страната. Най-късно изготвянето на учебника за първи клас ще започне през януари следващата година.

На 1 февруари 2007 г., на съвместно заседание на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията и Парламентарната комисия по образование и наука беше взето решение за съставяне на Обществен съвет с участието на министъра на образованието и науката по въпросите за изучаване на религията в училище.

По възложение на министър Даниел Вълчев проф. Бакалов събра екип, който да подготви концепция за религиозно образование с надконфесионален характер, която обективно да представя на учениците съществуващите у нас вероизповедания. Първото заседание на съвета се състоя на 4 април тази година.