Хармония в банята според традициите на Дзен

32
Добави коментар
joe_dou
joe_dou

Едно от най-трудните начинания на нашето съвремие се оказва намирането на спокойно място за отдих, изолирано пространство, където човек би могъл да постигне душевен мир и хармония със себе си.

 

Тук на помощ идва Дзен (Zen) философията, която чрез опростяване и пренареждане на домашния интериор, създава неповторимо усещане за уют.

 

Банята обикновено е едно от последните места, за които се замисляме при обзавеждането на дома, но именно тя се оказва едно от най-важните за постигането на така желаното спокойствие.

 

При аранжирането на Дзен-баня, важен елемент е подът, чийто фигури трябва плавно да се приливат от една в друга. Тъй като опростеният, изчистен дизайн е нещо, което се постига трудно, при Дзен-оформлението се набляга повече на архитектурните елементи, отколкото на декоративните. Това означава, че ако се ползва професионалист, който да реализира проекта, трябва внимателно да се прецени, доколко е подходящ. Независимо от това, дали ще потърсите услугите на консултант или ще се заловите за работа сами, специалистите дават няколко любопитни съвета за постигане на Дзен в банята.

 

Дизайнерът Алан Хилсабек Джуниър (Alan Hilsabeck Jr.) от базираното в Далас студио Alan Hilsabeck Jr. Interior Design споделя, че “Банята не бива да бъде разделяна като секциите в хола”. За да бъде възможно преобразуването на едно пространство в друго трябва да се помисли за това, как да се “приобщи природата”, как всички елементи и линии да се изчистят, опростят и направят функционални, добавя още той пред HGTV.com.

 

Актуални за Дзен-оформлението са т.н. shoji screens или специални китайски паравани, представляващи хартиена стена в дървена рамка. Хубаво е, ваната да бъде разположена близо до прозорец, възможно най-близо до природата, там, където нейното влияние ще е по-силно.

 

Частта, в която се намира тоалетната трябва да бъде разположена така, че да не се вижда от входната врата. Добре би било, ако в непосредствена близост се постави произведение на изкуството, което да насочва вниманието към себе си при влизане.

 

“Трябва да се усети уютът на мястото, дори да не бие на очи”, съветва Майкъл Морис (Michael Morris) от Morris Sato Studio в Ню Йорк. Необходимо е просто нещо, скрито зад параван или стена, което да създава познато от друго място усещане за дълбочина и пространственост, пише HGTV.com.

сграда.ком
ВРАТИ от ВРАТИ.net – Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ: