No smoking! Не важи за Гагаузов и гагаузовци

191
Добави коментар
bedrovivan
bedrovivan

No smoking! Не важи за Гагаузов и гагаузовци

Публикувано от Ivan Bedrov на 21 май 2009 в категория някои мисли | 24 коментарa

Представете си, че вече е 2010 година. Първият ден на месец юли и решавате да го отпразнувате. Отивате на ресторант и още на вратата виждате картинки със задраскани цигари. Никой не пуши, въздухът е чист. Така трябва да изглежда светлото бъдеще, според българското народно събрание, което забрани пушенето на обществени места от 1 юли следващата година. Сега остава и да повярвате, че ще стане точно така. Знаменитата реплика на един червен депутат по повод забраната е, че този закон ще бъде спазван с намигване.

Разговорът дали трябва или не трябва да има забрана за пушене на обществени места е съвсем отделен разговор. Тук става дума за друго – за спазването на закона. Приемат закон, който самите те декларират, че няма да спазват. А защо го приемат изобщо? Този парламент отдавна стана излишен. Най-добре е да си вземат болнични до края на мандата. Отдавна проблемът не е в законите, а в тяхното спазване.

Законът и сега изисква заведенията да имат отделни помещения за пушачи и непушачи. Резултатът е пепелници върху половината маси. Ако попиташ за помещение за непушачи, просто любезно ти махат пепелника от масата. Пушенето е забранено и в държавните институции. Но както знаете министър Асен Гагаузов си пуши по коридорите и дори уволни служитеката, която го попита защо не спазва собствената си заповед. Догодина Асен Гагаузов няма да е министър, но гагаузовците все още ще бъдат тук. И все ще се намери някой гагаузовец, който да обяви, че му е през едикакво си. Както се изразяват напоследък представители на властта.

А законно ли е да се строи в защитени територии? Не е законно, разбира се. А се строи. Много неща пише в законите и какво от това! Пише, че парламентът трябва да контролира ДАНС. Какво като го пише! Пише, че не може да бъде увеличавана стойността на договорите по обществените поръчки с анекси. И какво като и това пише! Първата задача е законите да бъдат спазвани. Докато това стане, парламентът съвсем спокойно може да излезе в принудителен неплатен отпуск и да спре да произвежда излишен шум.

снимка: The Times