Циганите взимат пари, но гласуват за когото решат

16
Добави коментар
GaN
GaN

Александър Методиев, или Сали, е зам.-председател на партия „Евророма“. Той е втори мандат общински съветник в Самоков. Над 20 години е бил футболист от „Рилски спортист“, Самоков, а после и от „Беласица“, Петрич. Завършил е Националната спортна академия с диплома за треньор по футбол. Легендата гласи, че той е човекът, зад когото са всичкиромски гласове от Самоков. Методиев е на четвърто място в кандидатдепутатската листа на „Коалиция за България“ в София-област.  За себе си казва, че не обича да говори и не дава обещания, които той и партията не могат да изпълнят.

– Колко гласове успяхте да спечелите за БСП в София-област на европейските избори?

– Около 4800 гласа. В Самоков имаме 2100 от общо 3670 ромски гласа.

– Откъде имате толкова точни сметки?

– Знаем кои са ромските секции в общините и нашите хора къде и за кого гласуват.

– Как убедихте хората да гласуват за БСП? Плащате ли им?

– Не. Симпатизантите ни не се поддават, не се изкушават от такава покупко-продажба. Ние им помагаме с наши средства, не финансови, а да съществуват в живота.

– Как им помагате?

– В Самоков например в махалата, в 7-и квартал, където живеят 8 хил. души, допреди няколко години имаше само 3 чешмички за питейна вода. Аз съм втори мандат общински съветник и вече се работи по направата на водопровод и канализация. Съдействаме за проекти, които да решат жилищните проблеми на квартала. Не с пари. Сега ще търсим начин да електрифицираме жилищата, защото от 20-ина години в квартала няма ток.

– Вярно ли е, че вие решавате кой от ромската махала да работи и кой не по социални проекти и така контролирате вота?

– Не, нашите съкварталци, нашите братя цигани вече разбират кой им помага да решават проблемите си. Партиите ги търсят само преди избори. Преди гласуването те са „братята роми“, а след това – „мръсни цигани“, „долни мангали“ и подобни.

Хората ни вече не са заспали, те са разочаровани от тази политика. В лицето на „Евророма“ те виждат партия, която отвръща на доброто с добро. Предполагам, че това им дава решителността, самочувствието и сигурността да гласуват за нас. Когато има цигански представител в листите, циганите си гласуват за циганите.

– А не срещу 20-30 лв. за глас?“

– Евророма“ никога не е плащала и няма да плаща на избиратели. Истина е, че този пазар съществува. Хвърлят се неимоверни финансови средства от другите партии за купуване на ромски гласове, но за съжаление не мога да го докажа. Други партии, не „Евророма“, масово търсят варианти за купуване на гласове.

– А вие как се конкурирате с тях без пари? Защо ромите предпочитат да  гласуват за вас?

– Ще ви кажа една истина. Ние казваме на нашите хора: „Взимайте паричките, но вие имате разум, имате глава на раменете, преценете за кого ще гласувате.“ Те взимат, но си гласуват за този, който преценят, за това, което е най-добро за тях. Ромите не могат да бъдат контролирани от други политически партии.

– Партиите не се ли опитват да търсят местни ромски лидери, чрез които да контролират избирателите?

– В момента това правят. Тези, които са взели ромски гласове на евроизборите извън „Евророма“, са ги получили въз основа на парични средства, но за това са получили по 10-15 гласа. Малко. Хванали са някакви „ромски лидери“, които не са истинските.

– А после няма ли наказателна акция?

– Не. Каква наказателна акция?! Може да има към тези, които са взели определени финансови средства и партиите да се опитат да си ги търсят. Най-вероятно политиците рискуват някакви пари и после ги забравят.

– Защо не купуват вас, истинските лидери?

– Защото няма да успеят, аз съм неподкупен. Ние с г-н Кънчев създадохме тази партия и докрай сме решили да отстояваме девиза „Хляб, достойнство, равноправие“.

– Защо не станахте водач на листата на ДПС за София-област?

– Не омаловажавам успехите и постиженията на партията на г-н Доган, но си направих сметката, че ще бъда по-полезен в редиците на „Коалиция за България“ заедно с партия „Евророма“. Смятам, че шансовете ми за реализация тук са по-добри. Четвъртото място в листата може да стане избираемо, но трябва много работа.

На европейските избори в София-област ДПС взе 1300 гласа, БСП – 4300. Целта ми обаче не е кой къде и как ще влезе в Народното събрание, а политиката на „Коалиция за България“ да съвпада с политиката на „Евророма“.

– Вярно ли е, че ДПС е поискало да осигурите 6 хил. гласа? Да не би да е поставило неизпълними условия?

– Не, няма такива уговорки. Просто видяха, че резултатите на „Евророма“ в София-област от избори на избори се покачваха с няколко процента. Предполагам, че това им даде повод да искат моето съгласие да участвам в листата им като водач. Никой не ми е поставял никакви условия.

– В ДПС останали много изненадани от вашия ход?

– Не съм си давал съгласието да водя листата на движението. Имах два лични разговора г-н Доган, по време на които имах желание да се включа в листата, но казах, че ми трябват няколко седмици да осмисля нещата, да преценя възможностите си къде мога да съм полезен.

Шейсет-седемдесет процента бях готов да приема предложението, но след това се посъветвахме в Политическия съвет и преценихме, че така е по-добре. БСП ни покани, може би са се конкурирали с ДПС за нас. Чрез вестник „Капитал“ се извинявам лично на г-н Доган, че предпочетох БСП пред ДПС.