В Страната на чудесата с Тим Бъртън

13
Добави коментар
malinita
malinita

След като ни разкри тайните на Сънната долина и ни показа какво се крие зад дебелите врати в шоколадовата фабрика на Уили Уонка, сега Тим Бъртън ще ни разходи из Страната на чудесата.

„Алиса в Страната на чудесата“ е новият амбициозен проект на „Уолт Дисни“, който събира много от култовите имена на холивудското кино.

Бъртън ще разпръсне готическата си визия и ще представи изцяло нов прочит на класиката на Луис Карол за малкото момиченце, което попада в магичен свят, след като е последвало Белия заек.

„Книгата бе бъртънизирана“ – така продуцентът Ричард Занук описва накратко как ще изглежда филмът. Ще има много познати герои и елементи, но всички те ще бъдат представени по визуално-сюрреалистичен начин.

Историята е леко променена благодарение на сценария на Линда Уолвъртън, в чиято филмография е един от най-успешните филми на студията „Дисни“ – „Цар Лъв“.

Алиса вече е на 17 години и отива на парти във викторианско имение, където разбира, че пред стотици високомерни сноби ще й бъде направено предложение за брак.

Ужасена, тя побягва след Белия заек, озовавайки се в Страната на чудесата, където вече е била преди 10 години, но не си спомня.

Между онези, които я посрещат отново във вълшебния свят, е Лудия шапкар (в ролята Джони Деп).

Да играе Алиса е избрана австралийката Миа Уашиковска. Според продуцентите тя не е типичната холивудска звезда и в нея има „нещо много истинско и искрено“.

В ролята на Бялата царица влиза Ан Хатауей, Хелена Бонъм Картър ще се превъплъти в Червената царица, Алън Рикман – в Гъсеницата, а Майкъл Шийн ще бъде Белия заек. Към екипа се присъединява и още един продуцент от тежката артилерия на Холивуд – Джо Рот.

„Алиса в Страната на чудесата“ е седмият съвместен проект

на Джони Деп и Тим Бъртън. За пръв път те работиха заедно в „Едуард Ножиците“ през 1990 г.

След това дойде ред на „Ед Ууд“, „Слийпи холоу“ (Легенда за сънната долина), „Чарли и шоколадовата фабрика“ по Роалд Дал, куклената анимация „Булката труп“ и мюзикъла „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“.

„Прочетох отново и отново книгата, за да мога да осмисля героя си. Накрая вече имах ясно изграден образ в главата си, взех водни боички и нарисувах Лудия шапкар така, както си го представям.

На следващия ден отидох при Тим и му показах картинката, а той извади от един шкаф неговата и те поразително си приличаха“, разказва Джони Деп за ролята си.

Според него много хора не могат да разберат връзката му с Бъртън.

„На снимачната площадка се разбираме с половин дума. Веднъж дори един човек от екипа дойде при нас и каза, че не могъл да разбере нищо от разговора ни“, обяснява актьорът.

Тим Бъртън е сключил договор с „Дисни“ за два филма. Освен приказката за Алиса, режисьорът ще направи и анимацията Frankenweenie – историята на куче, върнато към живота от любящия си собственик.

Новата версия на „Алиса в Страната на чудесата“ ще е истински празник за почитателите на Бъртън, тъй като макар и снимана с обикновена камера, лентата ще бъде

конвертирана в 3D формат

Няма да липсват мрачните декори и леко ужасяващите герои, но продуцентът Робърт Занук уверява, че филмът може да се гледа от деца. Самата книга е доста мрачна, припомня той и обещава, че това ще е филм за всички – и за малки, и за онези, които са били малки преди 50 години.

На 9 септември пък е премиерата на „9“ – продуцираната от Бъртън пълнометражна анимация съвместно с руския режисьор Тимур Бекмамбетов („Нощна стража“).

Постапокалиптичното фентъзи е озвучавано от Илайджа Ууд, Дженифър Конъли, Мартин Ландау, Кристофър Плъмър. С режисурата дебютира Шейн Акър, който е и сценарист на филма.

„Алиса в Страната на чудесата“ (1865) и „Алиса в Огледалния свят“ (1871) са най-известните произведения на Луис Карол. И двете части са писани за истинско момиче, с което авторът се запознава.

Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, където писателят преподава.

Първият филм по книгата е заснет през 1903 г. и е с продължителност осем минути, а едноименната анимация на „Дисни“ е от 1951 г.

У нас е позната и телевизионната екранизация на „Холмарк“ от 1999 г., в която също се снима съзвездие актьори, предимно британски.

Роби Колтрейн изигра Туидълдъм, Упи Голдбърг бе Чешърския котак, носителят на „Оскар“ Бен Кингсли – Гъсеницата, Питър Устинов – Моржа, Джийн Уайлдър – Лигавата костенурка, Мартин Шорт – Лудия шапкар, а Миранда Ричардсън – Царицата.