България не може да се оправи сама

87
Добави коментар

Управляващите в България казват, че страната няма нужда от заеми от МВФ, защото криза нямало. Бойко Борисов пък твърди, че България има нужда от помощ, защото кризата била налице. А според Иван Костов МВФ е отказал да одобри кредитна линия за България, защото правителството не приело условията на институцията. Очевидно в България опцията за заем от МВФ не е финансово-икономически, а политически въпрос.

Българската икономика – в задънена улица

Цифрите не вещаят нищо добро

А какво мислят икономистите? От месеци насам МВФ и Световната банка поставят България в списъка на най-застрашените държави в Източна Европа. Повечето страни в този списък вече са взели многомилиардни заеми или стендбай кредити от МВФ. Ще успее ли България да избегне това?

Нека оставим цифрите да говорят: МВФ очаква свиване на българската икономика с 3.5 процента през 2009 година и с още 1 процент през 2010. Главните фактори за това са рязкото намаляване на капиталовите потоци (от 33.5 процента от БВП през 2008 на 9.25 процента от БВП през 2009) и стопилият се обем на вноса и износа. Износът ще намалее с 12 процента, а вносът – с 25 процента.

Външните финансови условия създават допълнителен натиск върху България, въпреки финансовите й буфери. Възможното обезценяване на валутата в Латвия ще подложи на изпитание не само българския лев, но и финансовия климат в Европа като цяло, което от своя страна ще забави икономическото възстановяване, смятат водещи финансови експерти в САЩ.

Засега България отказва да поиска помощ от МВФ

Бурята не е отминала

На фона на тази картина Мери Стокс, главна анализаторка за Югоизточна Европа и Прибалтика в агенцията за икономически анализ RGE Monitor, казва: „Вероятно България ще трябва да се обърне за помощ към МВФ. Страната от дълго време има много солидни публични финанси, но в този предизборен период наблюдаваме голямо намаляване на финансовите й резерви. Все по-големи са опасенията, че България ще има нужда от финансиране от МВФ.”

Проблемите на икономиките в Източна Европа анализира и списание „Нюзуийк”. Изданието прогнозира, че кризата ще потисне трайно растежа на тези икономики, раздутият им банков сектор ще се смали многократно, а уплашените чуждестранни инвеститори ще продължат и в бъдеще да отбягват региона. „Тези икономики ще трябва да преосмислят модела си на икономическо развитие, защото пътят към лесно припечелените пари сега вече го няма”, заключава „Нюзуийк”.