Люлката на Нютон

133
Добави коментар
bedrovivan
bedrovivan

Люлката на Нютон

Публикувано от Ivan Bedrov на 29 юни 2009 в категория някои мисли | 12 коментарa

Има една играчка, която става все по-популярна като сувенир. Няколко стоманени топчета са закачени на здрава рамка с корда. Когато залюлеете първото топче, то се удря в следващите, а последното топче отскача със същата сила, с която сте засилили първото. Играчката създава илюзията, че движението на топчетата е вечно. Някои казват, че тази играчка успокоява нервите. Играчката е популярна с името Люлката на Нютон. За тази играчка се сетих след като прочетох за поредните изказвания на Ахмед Доган и Яне Янев.

Партията на Янев поиска от главния прокурор незабавни действия във връзка с изказванията на Ахмед Доган. Според РЗС, Доган бил извършил престъпление по чл.108, ал.1 от НК – „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“ Няма нужда да харесвате Ахмед Доган, за да признаете, че това е абсолютно несериозно. Дори глупаво.

Човек не трябва задължително да е влюбен в теория на конспирацията, за да открие няколко закономерности. Първо – Доган провокира. Второ – Някой като Яне успява дори да го надскочи в провокацията. Трето – Доган отново провокира. Четвърто – Яне организира митинг пред централата на ДПС. Това наистина е така и е планирано за петък. И така стигаме до петото топче, което разбира се отскача и увеличава резултата на Движението за права и свободи. Нещата изглеждат ужасно подредени и закономерни. Точно като в играчката Люлката на Нютон.

И точно както и играчката, събитията стават само за наблюдение. И нищо съществено не следва от тях. И изглежда умишлено се пропускат истинските гафове. Като този – преди два дни Главният мюфтия агитира предизборно в полза на ДПС. Това вече е сериозно нарушение. Но за него никой не реагира. Защото не е част от играта. А в тяхната игра целта е подадената от първото топче енергия пак да се върне в него. Другата игра е по-сложна, но нашите топчета са програмирани да бъдат вечно част от Люлката на Нютон.