Резиденцията и циганската махала

121
Добави коментар
bedrovivan
bedrovivan

Резиденцията и циганската махала

Публикувано от Ivan Bedrov на 28 юли 2009 в категория някои мисли | 10 коментарa

Тримата доскоро управлявали ни мъже нямат вид на такива, които пият много вода. Става дума за Станишев, Доган и Царя. Когато бяха в кадър, винаги ги виждахме с чаша шампанско. Все си намираха повод за наздравици. Когато не са били в кадър, пак се съмнявам да са наблягали точно на водата. Не изглеждат такива хора. Оказа се обаче, че са ни оставили сметка за вода на стойност 50 хиляди лева. Сметката е получена на адреса на явочната им квартира, популярна още като резиденция „Лозенец“ – единственото място, където през последните години ги виждахме заедно.

Сега се оказва, че резиденцията дължи 50 хиляди лева за вода. Но водата си тече. В циганската махала в Пазарджик близо 500 къщи бяха натрупали общо 30 хиляди лева задължения за вода. Т.е. по по-малко от стотина лева на къща. Но водата не течеше. Беше спряна. Всички знаете за този случай, защото преди изборите мистериозен фен на ДПС плати водата на целия квартал и водата потече. В други цигански махали вероятно е същото, но просто не го знаем. Който не си плаща сметките, бива отрязан. И с водата, и с тока принципът е един и същ – или плащаш, или си на сухо.

За резиденция „Лозенец“, собственост на Министерството на отбраната, този принцип не важи. Явочната квартира на бившите трима големи очевидно е извън правила и принципи. И понеже в циганската махала в Пазарджик не бяха провеждани срещи на бившите трима големи, правилата и принципите там важат. Няма как да искаме т.нар. обикновени граждани да спазват правилата, когато т.нар. необикновени отказват да ги спазват. Това е деморализиращо. Случаи като този правят системата ръждясала.

Но случката е важна и заради нещо друго. А някой знае ли колко неплатени сметки стоят по рафтовете на старото правителство. След като 50 хиляди за вода са нещо дребно и забутано в ъгъла, колко ли подобни изненади още може да има. Преди години неизвестен фолк славей възпя думите „За милиони няма закони няма закони, за кокошка няма прошка“. Сега идва ред за резиденцията и циганската махала да станат част от поредния фолк хит. Така бившите управляващи оставят поне нещо след себе си – вдъхновение за чалга индустрията.

снимка: София за нас