Голяма, голяма, колко голяма да е снимката на Делян Пеевски

221
Добави коментар
bedrovivan
bedrovivan

Голяма, голяма, колко голяма да е снимката на Делян Пеевски

Публикувано от Ivan Bedrov на 29 юли 2009 в категория някои мисли | 20 коментарa

Полетът на един талант днес бе прекършен. Най-талантливият млад бизнесмен на републиката, най-пробивният политик на две партии – НДСВ и ДПС, най-незаменимият следовател, най-назначаваният заместник-министър – най-човекът беше леко дискриминиран и не беше допуснат да се захване с борбата с корупцията. Парламентът не одобри предложението на ДПС Делян Пеевски да бъде избран за член на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Така парламентът не допусна в един момент председателят на комисията за борба с корупцията да се казва Делян Пеевски.

Това наистина щеше да звучи като виц. И вероятно повечето хора са доволни от новината. Но какво прави Делян Пеевски много различен от някои други депутати? Отговорът е: нищо. Делян Пеевски беше разследван за корупция, но в крайна сметка прокуратурата реши, че няма данни за престъпление. Делян Пеевски беше зам.-министър в правителство, което сключваше сделки с майка му – т.е. има някакъв конфликт на интереси. Но законът не санкционира това. И с тази история зад гърба си Делян Пеевски изобщо не е изключение в българския парламент.

Разследван за корупция беше и Румен Овчаров. И при него прокуратурата реши, че няма данни за престъпление. И той сигурно е в някоя парламентарна комисия. Съпругът на Емилия Масларова също изпълняваше поръчки за милиони от социалното министерство. И това изглежда да е конфликт на интереси. Но и г-жа Масларова беше избрана за председател на социалната комисия. А помните ли подслушаните телефонни разговори на шефове в МВР, където се появяваше някакъв Дъбката от Шумен в контекст на афера с бандероли. И как във вътрешната комисия Димитър Дъбов подскочил по този повод? Помните, разбира се. За много депутати знаем или си мислим, че знаем много неща. Чували сме ужасяващи истории. Но нито едно от тях не е доказано.

Делян Пеевски имаше късмета да е по-видим от другите – и като обем, и като скорост на израстване. Имаше късмета да има майка, която завладя половината медии. Ако беше завладяла половината енергетика, нямаше да говорим толкова често за тях. С казаното до тук не се опитвам да защитавам Делян Пеевски. И за мен е недопустимо той да оглави комисията за борба с корупцията. Но докато мнозинството стреляше по снимката на проблема, а не по самия проблем, пропусна да ограничи агентите на сегашните служби от участие в комисиите за контрол на самите служби. Сега агентите ще могат да контролират себе си и ние няма да знаем това. Аз нямам отговор на въпроса: кое от двете е по-големият проблем?

снимка: списание “Тема”