Съдиите спестили 24 млн. лв., ще си раздават бонуси

23
Добави коментар
plam
plam

Спестени от заплати 24 млн. лв. ще бъдат раздадени за награди в съдебната система.

Това бе съобщено на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Пред журналисти членът на ВСС Иван Колев заяви, че парите са спестени от незаети щатни бройки.

Към 31 октомври в системата работят 4688 магистрати на разкрити 5196 щатни бройки и 8845 служители на разкрити 9297 щата.

Така незаети сред магистратите остават 508 места, а сред администрацията – 452 щата.

Спестените пари във всеки съд или прокуратура са различни суми и затова ръководителят на всяка от тях ще решава как да ги разпредели и на кого от подчинените си да даде поощрение за заслуги.

Тази възможност ВСС даде на всички ръководители в съдебната система, като гласува правила, според които всеки ръководител в системата сам решава кого и с колко да награди, ако е успял да спести средства.

В правилата е записано, че максимумът, който може да се отпусне на премираните, не може да надвишава общо четири основни месечни заплати.

Правилата важат и за държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията. Техните награди се определят от министъра на правосъдието.

Награда няма да получават онези, срещу които има наложено дисциплинарно наказание.

Премии за работата си могат да получат и председателите на върховните съдилища, главният прокурор, директорът на Националното следствие, директора на Националния институт по правосъдие и главният секретар на ВСС.

Иван Колев каза, че Софийският районен съд е сред тези, направили най-много икономии, заради близо 15-те съдии, които са командировани в Софийския градски съд.

Спестени пари според него имали и административните съдилища заради незаети бройки в администрацията.

Предложения за награди са направили главният прокурор, заместникът му Валери Първанов, както и ръководители на няколко съдилища.