Варени гевречета, Бейгъл

9
Добави коментар
kameliang
kameliang

Варени гевречета, Бейгъл
Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Варени гевречета, Бейгъл
Bagel, pretzel, sesame ring

Да това са гевречетата познати ни от детството и от лелките с книжните чували по софийските улици – гевречета, варени гевречета, топли гевреци. Вкусни са гевречетата, интересно е, че това е единственото тестено творение, което първо се вари, а след това се пече. Ако приложим малко фантазия и желание можем да приготвим с гевречетата и невероятни сандвии, които са много подходящи както за закуска, могат да бъдат и част от един кралски обед.

Бейгъл и варен геврек е едно и също, бейгъли са по малки по размер, можем да ги оплетем и да ги използваме за украса на коледната елха, на сурвакницата, дори като гарнитура. Можем да ги проготвим и без яйца и тогава са идеална храна за постите. Могат да се консумират като ги печем в тостер, на скара или в предварително загрята фурна и след това се намажат с крема сирене, масло или да ги поръсим с подправки.

Класическа рецепта за бейгъл
1 ч.ч. топло прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
25 г масло
1 яйце
щипка сол

Маята се разтваря в топло мляко и захар. Добавя се брашното, маслото, солта и белтъка.
Омесва се до меко, еластично тесто. Оставя се докато си удвои обема.

След което се разделя на 6, 9 или 12 топки, толкова гевречета събира тавата

Има различни начини за оформяне на гевречетата. Топките разтегляме на фитил и след това ги свързваме. Или ги разточваме с размер на малка чинийка и изрязваме с по-малка чаша дуоката на геврека. Или във всяка топка се прави дупка с намазневн с олио пръст и се оформя бейгъл.

Отново оставяме бейгълите да си починат около 30 мин.

В голяма тенджера с кипяща вода с 1 ч.л. захар се пуска всеки бейгъл за около миннутка, докато изплува. Изваждат се с решетъста лъжица.
Поставят се върху хартия за печене. Отгоре се намазват с жълтък разбит с вода. Поръсва се със сусам.
В предварително загрята фурна на 200 С се пекат за около 20-25 мин.

Рецепта за гевречета за постите е като изключин някои продукти
1 ч.ч. хладка вода, 2 ч.ч. брашно, мая, сусам …
може да добавяте различни подптавки и зеленчуци – получава се много вкусно с маслини, зелени маслини без костилки прибавени към тестото или може да нарежете на итно едно люто чушле и лъжичка червен пипер – получава се нов пикантен вкус.

Бабини гевречета
рецепта за класиечска закуска, която се оказа еврейска, така поднесени гевречетата са много вкусни

3 яйца, твърдо сварени
6 с.л. нарязан на ситно зелен лук (или праз)
4 с.л. майонеза
сол и млян черен пипер на вкус
4 малки или 2 големо геврека
1 с.л нарязан на ситномагданоз

От изредените продукти се оформя вкусна смес с която се сервират топлите гевречета. Може да се поднесат с кисели краставички

7.11.2006
тогава е писана рецептата, а днес дъщеря ми казва – напиши, че центъра на масите на гевречето е извън тялото, по средата на дупката …. да 2009 е, а съвсем скоро ще е 2010 – едно нещо не се е променило – добрата храна прави семейството по-добро, сплотено и здраво… затова и обичам да готвя