За какво служи девственият пояс?

26
Добави коментар

За какво служи девственият пояс?

Идеята за кръстоносеца, закопчаващ супругата си в девствен пояс и тръгващ за война с ключа около врата, е измислица от 19 век, целяща да възбуди интереса на читателите.

Почти няма данни за използването на девствени пояси през Средновековието. Първото известно изображение датира от 15век. ,, Белифортис” на Конрад, Кайзер е книга за тогавашното въоръжение, писана много след края на кръстоносните походи. В нея има илюстрация на ,, твърдите железни бричове”, носени от флорентинските жени. На рисунката ключът се вижда съвсем ясно, което показва, че дамата, а не кавалерът е контролирала достъпа до уреда, евентуално за да се предпазва от нежеланите ухажвания на флорентинските Донжуани.

Оказва се, че повечето ,, средновековни” девствени пояси, изложени в музеите, са със съмнителна автентичност и постепенно се вадят от експозициите. Също и голяма част от ,, средновековните” уреди за изтезания са произведени в Германия през 19век, за да задоволят интереса на колекционерите.

През 19 век се възражда и търговията с нови девствени пояси – този път  не за жените. Викторианската медицинска наука поддържа становището, че мастурбацията е вредна за здравето. Затова момчетата, на които не може да се има вяра че ще си държат ръцете на място, били принуждавани да носят железни гащи. Истинският разцвет на тази търговията  настъпва обаче през 50-те години на 20 век с отварянето на сексшоповете. Днес се употребяват много повече девствени появи , отколкото през цялото Средновековие. Парадоксалното е, че те сега се използват за стимулиране на секса, а не за предотвратяването му.