Маркетинг по кралски

2
Добави коментар
sineva
sineva

В официалния магазин за сувенири на британското кралско семейство – точно срещу Бъкингхамския дворец – вече не може да се купи сватбената чиния на британския принц Уилям и избарнницата му Кейт. Магазинът, в който може да се намери всякакъв кич – от възглавница с надпис „Господ да пази кралицата“ до лъскави пластмасови коронки, е първият адрес за феновете на британската монархия. Най-търсен в момента там е порцелановият сервиз, произведен специално за сватбата на принц Уилям и годеницата му Кейт Мидълтън. Сервизът, който е украсен със златни орнаменти и носи инициалите на младоженците, се състои от чаша за кафе – за скромните 35 паунда, каничка – за 25 паунда и чиния – за 40 паунда.

Монета-сувенир с образите на принц Уилям и Кейт Мидълтън

Само сувенири със стил

Въпреки солената цена на сервиза, до момента са продадени десетки хиляди чинии и канички, като две трети от сувенирите са закупени чрез интернет от хора в чужбина, се съобщава от отдела по продажбата на сувенири на британското кралско семейство. Продажбите на сувенири надхвърлят тези, за която и да било монархическа сватба на Острова досега. Печалбите обаче няма да се влеят в касата на монарсите, а във фондацията Royal Collection Trust, която поема разходите по опазването на кралската колекция от предмети на изкуството.

Преди да се пуснат за продажба, сувенирите е трябвало да бъдат одобрени от кралското семейство. Предвидено било в началото – наред с порцелановия сервиз – като сватбени сувенири да се продават и кърпи за подсушаване на посуда. Кралското семейство обаче първоначално отхвърлило предложението – подобен сувенир не е стилен, той е неустойчив спрямо влиянието на времето. След протести Уиндзор разрешава продажбата на кърпите.

Магазинчетата в британската столица пък предлагат собствени сувенири – тениски, чаши за кафе или бира, знаменца и плакати с образите на Уилям и Кейт. Кралското семейство не е особено щастливо от факта, че повечето от тези сувенири са произведени в Китай, а и качеството им не е особено високо. Въпреки това кралицата се примирява с масовия маркетинг на семейството й.

Не само търговците потриват ръце

Кралската сватба на 29 април в Уестминстърското абатство ще напълни касите не само на търговците на сувенири. Експерти смятат, че заради светската проява в страната ще се стекат един милиард паунда допълнителни приходи. Резервациите в лондонските хотели вече са в разгара си. Който иска да отседне в британската столица в края на април, може да очаква доста солени цени.

Уил и Кейт – лицата им красят сувенири из цял Лондон

И певци се опитват да се облагодетелстват от въодушевлението около кралската сватба. Американският рапър Снуп Доги Дог заяви наскоро, че вече е приготвил сватбения си подарък за принц Уилиям – най-новия му клип към песента „Ует“. Тя била своеобразен химн за всяко ергенско парти. В клипа на Снуп могат да се видят двойници на принц Уилиям и принц Хари, празнуващи в казино в Лас Вегас с дузина полу-голи красавици. На другата сутрин братята се събуждат по слипове пред войниците от кралската гвардия. Едва ли този подарък ще е по вкуса на кралското семейство.