Михалков: винаги там, където е властта

2
Добави коментар
sineva
sineva

Филмовият режисьор и носител на „Оскар“ Никита Михалков отскоро трябва да си пробива път в хаотичното московско улично движение без синя лампа на автомобила, като при това демонстрира легендарното си изкуство на политическо маневриране.

Че Михалков, който ръководи „гражданския съвет“ към министерството на отбраната, преодолява задръстванията, като игнорира правилата за движение, беше постоянната скандална тема на блогъри и активисти, защитаващи шофьорските права.

Никита Михалков

Издигнати приятели

Вероятно точно по тази причина на личния приятел на Путин преди няколко седмици беше отнета даваната всъщност само на висши държавни служители привилегия. Преминавайки от отбрана в нападение, Михалков започна да разпространява чрез „Комсомолская правда“ писмо, в което оплаква плачевното положение на руската армия и обяснява, че затова се отказвал от председателството на съвета и от синята светлина.

Освен това режисьорът се оплака набързо, че миналата година на първомайския парад на „Червения площад“ марширували и части на НАТО, а пък президентът Медведев приел парада седнал. Легендарният кинаджия, който навремето призова Путин за трети пореден път да се кандидатира за президент, сиреч да наруши законодателството, винаги е бил верен приятел на властта. Затова и все още е в Съюза на кинодейците, печели от новия закон за авторските права и строи хотел в центъра на Москва.

Михалков ще търси новия морал на медиите

Вярно, че последният му военен филмов епос, „Цитаделата“, в който бяха инвестирани милиони долари държавни пари, е пълен провал. Само че и Путин, който явно отново се стреми към президентския пост, няма особена подръжка сред избирателите. Затова Михалков, който винаги усеща накъде духа вятърът, предлага превъзпитаването на публиката да стане държавна задача. Самият той иска да участва в нея.

Наскоро Михалков предупреди министър-председателя, че отечеството се нуждае от нов съвет, в който освен него и патриотични културтрегери, да участват и православни духовници, та да се грижат за повече морал в медиите и за повече телевизионно присъствие на православната църква. Като политически ветропоказател Михалков сигнализира, че руското общество трябва да изостави надеждите за повече граждански права, които се появиха заедно с президента Медведев.