Холандската Венеция – тема за Холандия – Idi.bg

136
Добави коментар
tao
tao

Той е доста по-малък, не е пренаселен, не може да се мери с богатата история на Венеция, но ако ви се стори примамлива възможността за продължителна разходка с лодка, докато съзерцавате класическите холандски пейзажи, Гитхоорн със сигурност ще ви впечатли.

 

Разположен в сърцето на Холандия, точно в центъра на природен резерват De Wieden, малкият град Гитхоорн е основан през 1230 г. от група от бежанци. Когато те пристигнали в региона, първото нещо, което забелязали било огромна купчина от кози рога, останали след огромното наводнение, което опустошило региона преди няколко години. Първоначално те кръстили града Geytenoorn от „geit“-коза, но местният диалект претърпял известни промени и името на градa се трансформирало в Giethoorn. В него днес живеят 2620 жители, а уникалният си облик, градчето дължи на ранните опити за добив на торф. Жителите на града изкопали ями, които по-късно се запълнили с вода, превръщайки се в малки или големи езера. За да могат да пренасят торфа от едно място до друго, им се наложило да се придвижват по създадените за тази цел канали и канавки. Така без изобщо да имат такова намерение, те създали една от най-уникалните туристически дестинации в света.

 

 

Гитхорн става популярен след 1958 г. , когато холандският режисьор Берт Хаанстра снима в градчето своя филм “Fanfare”. От тогава в Гитхоорн започват да идват туристи и той е наречен холандската Венеция. Мостовете, каналите и типичните за Гитхорн лодки, наричани punter, са запазена марка на региона. Основната атракция си остава незабравимият пейзаж от водни канали и добре запазените къщи от 18 и 19 век. В старата част на Гитхоорн все още няма пътища и хората продължават да използват лодките като основно средство за придвижване.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5827 пъти
(3) коментара

Съобщи за нередност