Пишурка зове: „Карай бавно! Селото е малко и няма да го видиш!“

6
Добави коментар
kocet
kocet

Местните хора се надяват да спрат шофьорите…

Причудлива табела от няколко дни е визитна картичка на монтанското село Пишурка. С нея местните хора се надяват да спрат шофьорите, които карат бясно през селото.

В Пишурка едва ли има и стотина жители. Освен немотията и децата в чужбина, големият тормоз на хората е натовареният трафик по минаващия през селото път между Монтана и Лом.

Седем са смъртните случаи на него, последният е отпреди месец, когато е прегазена възрастна жена. Затова кметският наместник решил да постави на входа на селото табела, която няма нищо общо със Закона за движение по пътищата, но находчиво подсеща водачите да намалят скоростта.

„Карай бавно! Селото е малко и няма да го видиш!“ „Има ефект. Онзи ден ми се обади един приятел, който е минал, и каза: „Като го прочетох, веднага си дигнах крака от газта, защото това е ангажиращо”, разказва кметският наместник Димитър Митов.

Повечето жители на Пишурка приветстват начинанието, но има и такива, които не вярват, че табелата ще дисциплинира водачите.

Извън шегата, селският управник искал да постави легнали полицаи, но след като не позволили, тъй като шосето е второкласно, решил да опита с шеговитата табелка.

Зарича се в най-скоро време да монтира още една – на изхода за съседното село Расово, където в израслите нагъсто дървета често се удрят автомобили. На нея ще пише: „Дърветата нанасят щети на моторните превозни средства само при самозащита”.

БЛИЦ

14/10/2011