Меконопсис, син хималайски мак (Meconopsis)

108
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Това са група многогодишни или едногодишни растения от семейството на маковете, които се отглеждат заради прекрасните си сини цветове. Различните видове варират доста на височина – от 30 до 180 см. Листата са продълговати, мъхести, с назъбени краища. Цветовете са големи, сини, събрани в съцветия и се появяват през лятото. Произхожда предимно от Китай и Тибет, въпреки че някои от видовете се срещат и в Европа. Отглежда се като външно растение

Меконопсисът се нуждае от хладно лято, в жегите страда доста. Предпочита влажна, богата на хумус и листовка, кисела почва и сенчесто или полусенчесто място. Размножава се от семена или чрез разделяне.

Най-често се отглеждат видовете:

M. betonicifolia – най-разпространеният вид и лесен за отглеждане, цветовете са небесно сини с диаметър 7-12 см, цъфти през юни и юли, на височина достига до 100-150 см;

M. Lingholm – естествено получен култивар през 1970 година – с по-едри и наситени цветове, многогодишник, сравнително лесен за отглеждане. Цъфти в началото на лятото;

M. grandis – двугодишен, наситено син, достига до 120 см. При отглеждане на максимално хладно и сенчесто място, расте като многогодишен вид.

Произход:  Западен Китай
Особености: копринено небесно син цвят
Цъфтеж:  май-юни
Зимоустойчивост:  Z6-8
Описание:  Растение с изправен хабитус, яйцевидни листа, силно овласени с къси власинки, височина до 60 см.
Разстояние на разсаждане между растенията: 45 см
Изисквания към почвата: Влажни кисели почви богати на органика с рН 5.2-6.2;
Осветеност: Изисква пълно слънце в условия на прохладен летен климат, на защитено от вятър място. Отглеждан в условия на горещ климат за предпочитане е шарената сянка – полусянката.
Използване в озеленяването: Особено любим в скална градина или влажна ливада в компанията на Rodgerisia aesculifolia, Iris kaempferi и Primula х bulleesiana (всъщност всяка влаголюбива и лятноцъфтяща примула, защото посочената тук е краткоживееща).
Изисквания за покълване: Тези семена покълват бързо в зависимост от вида и произхода им. Ако не се появят след 3-4 седмици, следва период на охлаждане период от 2-3 седмици и пак на топло. Всъщност за хималайския Меконопсис, студената стратификация е задължителна.
След поникване посевът се държи при 12 ° C в продължение на няколко седмици.
Най-доброто време за посев: ноември – март.
От засяване до покълване: 2 – 4 седмици.
От покълване до пикиране: 4 – 6 седмици.Готово за засаждане в градината след пикирането за 8 – 10 седмици. Това означава, че младите растения могат да се пикират много внимателно, без разкъсване на корена в млада възраст. Правило, което важи за повечето макове.