Черен дроб с домати (Димово, Видин)

49
Добави коментар
Brinnie
Brinnie

ПРОДУКТИ300 г черен дроб

8-10 червени домата

1 глава чесън

1/2 чаена чаша растително масло

Сол на вкус
Нека се отправим на кратка кулинарна екскурзия в прекрасната ни родина, за да видим как се приготвя това традиционно ястие от района на Видин!

Дробът се нарязва на парченца и се запържва в предварително сгорещената мазнина, след което се изважда. В същата мазнина се задушават и смлените домати, до получаването на гъст сос. Дробът се връща в нея, прибавят се нарязаните скилидки чесън и сол на вкус, след което ястието се задушава, докато остане на мазнина.

Нашата бележка: Знаете ли, че желязото, което се съдържа в месото, се усвоява три пъти по-бързо от съдържащото се в растенията? В днешно време, по една или друга причина, мнозина страдат от недостиг на този изключително важен за организма ни елемент. В големи количества той се съдържа тъкмо в животинския черен дроб, поради което ви предлагаме въпросната чудесна и много вкусна рецепта. Тя е подходяща за всички и най-вече за хора, страдащи от железен дефицит. Още повече, че доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата и три пъти повече от рибата. Чесънът пък е силна кръвопречистваща билка. Добър апетит! Нашата бележка: Длъжни сме да признаем, че тази рецепта предизвика дискусии относно пълноценното усвояване на желязото. Стигнахме до следните изводи: бихме добавили и няколко много ситно нарязани сурови домата след отстраняването на ястието от котлона – тъкмо, за да се запази витамин С по-добре. Но в такъв случай то трябва да се сервира веднага. Витаминът е силно чувствителен към окисляване и светлина.

Получихме и изказвания, че когато човек се откаже от месото, организмът му се адаптира и започва да усвоява желязото от растителната храна с много по-добри темпове, което прави гореспоменатите проучвания половинчати. Както и че витамин С подпомага усвояването на желязото от месото и поради тази причина е хубаво последното да бъде съпроводено с някакъв вид зеленчук. Но без тестени изделия и картофи, ако съдим по принципите на разделното хранене. Това е засега. Разтърсете се. А ние допълнително ще предоставим информация относно някои важни раздели на биохимията и здравословното хранене.

< Предишна

 

Следваща >