Как се реагира в първите моменти, когато имаме отравяне?

4
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Всеки човек може да се отрови, ако в органи­зма му попадне токсично вещество. Като начало научете как правилно да действате при храни­телно отравяне и отра­вяне през дихателните пътища. Преди това ще изброим симптомите, които, въпреки че са типични, се проявяват често и при други забо­лявания:

Общо неразполо­жение, дискомфорт, човек се чувства болен.
Прилошаване, пов­ръщане, диария.
Болки в гърдите или корема.
Нарушено дишане, изпотяване.
Обилно отделяне на слюнка.
Загуба на съзна­ние.
Мускулни конвул­сии.
Гьрч.
Изгаряния около устните, езика или по кожата.
Кожата може да придобие неестествен цвят, както и да се образуват рани.
Странен маниер в поведението на по­страдалия.

 

ПРИ ПРОНИКВАНЕ НА ОТРОВНО ВЕЩЕСТВО ПРЕЗ УСТАТА

Предизвикайте пов­ръщане чрез вкарване на пръсти в гърлото. Но по никакъв начин не бива да правите това, ако пострадалият е в без­съзнание; ако е погълнал нещо от рода на бензин и керосина; ако страда от сърдечни болести; при получаване на гърч и при бременни жени.

След като повърне, му дайте 5-6 чаши вода, за да се намали концен­трацията на отровното вещество стомаха.

При необходимост предизвикайте повторно повръщане.

Извикайте „Бърза по­мощ”.

 

ПРИ ПРОНИКВАНЕ НА ОТРОВА ПРЕЗ ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

Изолирайте постра­далия от въздействието на газа или парите. Изне­сете го на чист въздух.

Извикайте „Бърза по­мощ”. Помогнете му да заеме удобно положение .докато дойдат лека­рите.

След като повърне, му дайте 5-6 чаши вода. При необходимост пре­дизвикайте повторно повръщане.

Непременно следете дали човекът показва признаци на живот. Осо­бено дали диша.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Публикувано в категории: Любопитно

Автор simeonova

Запасете се с активен въглен против отравяне през лятото!

Понякога се случва храните да не се съхраняват правилно или са с изтекъл срок на год­ност и рискът за отравяне за тези, които ги консумират, е голям.

Първа помощ при отравяне

Прекаленото пиене на течности разгражда стомашната киселина, а това отслабва защитата на стомаха от хранителни отравяния.

Кога хепатитът става хроничен?

Ако увреждането на черния дроб продължава повече от шест месеца с умерено изразена фиброза, вече говорим за хронично заболяване.

Подправките могат да бъдат лекарство, но и…отрова!

Уважаеми читатели! Трябва да се отнасяте внимателно към използването на всяка подправка и в никакъв случай да не “пресолявате манджата”. Много от тях в големи дози са си направо вредни. Вижте сами и го запомнете.

Колко са полезни плодовете и зеленчуците

Тези нискокалорични дарове от приро­дата са чудесен източник на витами­ни, минерални вещества, органични киселини, биологично активни съединения. Трябва обаче да знаем, че прекаляването с тях също не е препоръчително. Подходът ни към храненето въобще трябва да бъде добре обмислен.

Теньо Тодоров: Бях инвалид – овладях болестта на Паркинсон с нова терапия!

Болестта на Паркинсон е едно от най- честите невродегенеративни заболявания. Развива се постепенно, като обикновено започва с едва забележим тремор в състо­яние на покой. При засегнатите може да се наблюдава и забавеност на движенията, мускулна скованост, промяна в говора, а в късна фаза – и промени в яснотата на съз­нанието. Най-често засяга хора на възраст между 50 и 60 години, но напоследък се „подмладява”.

Как да разпознаем началните симптоми на менингита?

Аз съм бременна в четвъртия месец и се надявам да рода здрвао и жизнено дете. Но се притеснявам .да не би да се разболея от някакво простудно заболяване. Много се страхувам от пневмония и менингит. Към менингита обаче имам особено отноше­ние. Майка ми е разказвала колко мъчително е починало малкото й братче от това заболяване.

Как да разберем дали сме отровени?

През есента най-общо казано е втората сезонна вълна на отравяне, което е свързано с употребата на консервирани продукти, все по-често заместващи пресните плодове и зеленчуци. Ние предлагаме някои специфични симптоми на отравяне и какви мерки можете да вземете, преди да стигнете до лекаря:

Как да подобрим храносмилането си?

Здравейте, кои продукти подобряват храносмилането и кои пречат или го забавят. Намирам противоречива информация и се надявам вие да внесете яснота. Някои твърдят, че киселото мляко е вредно за възрастните хора, други – че е полезно.

Аспиринът стана на 100 години, но дали е безвреден?

Великото откритие на 20 век съвсем не е безобидно. Аспиринът е опасен за деца до 12 години! Наскоро най-популярното лекарство в света стана на сто години. Сега ежегодно се употребяват повече от петдесет милиона опаковки аспирин. Англичаните го приемат във вид на прах, американците предпочитан таблетките, а французите – под друга форма. Популярността на аспирина се обяснява това, че той се смята за абсолютно без­вреден.

Племенницата ми забрави за болките в корема

Здравейте. Пише ви Живка Стойкова от Стара Загора. На 42 години съм, но от доста време пия чая Демир Бозан.