Доц. д-р Йото Йотов: Болестите на сърцето ще се подмладяват!

4
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Основната причина за увеличаването на сърдечносъдовите заболявания в България е липсата на ясна политика и стратегия за борба с рисковите фактори в страната ни

Д-р Йото Йотов е роден в Бургас. Завършил е меди­цина във ВМИ – Варна през 1988 г. От 1993 г. е асистент в Катедрата по кардиология и ревматология, от 1998 г. е главен ; асистент в същата катедра, а впоследствие и в Катедрата по вътрешни болести. Има придо­бити специалности по: вътрешни болести, кардиология и социална медицина, здравен мениджмънт. Член е на Управителния съвет на ДКБ и на Управителния съвет на асоциацията „Сърце-бял дроб”.

–          Д-р Йотов, бихте ли поясни­ли какво представлява новото лечение на острия коронарен синдром?

–          Става дума за нов препарат, който се внася за първи път в България и е с ефект, подобен на аспирина. Т.е. намалява съсирваемостта на кръвта и, разбира се, като сила на ефекта е много по- добър от аспирина и подобните му медикаменти. Сега всички болни, които са с остър инфаркт на ми­окарда или други остри форми на исхемичната болест на сърцето, задължително в своето лечение трябва да вземат двойна антитромбоцитна терапия, която включва по възможност аспирин и препарата клопидогрел. Тази двойна терапия се приема за срок от различно време (в рамките на около 6 до 12 месеца). Въз основа на проучвания, които бяха направени, се установи, че пациентите, кои­то вземат тази двойна терапия, особено тези, които са лекувани със стентове или по инвазивен път, имат много по-добра прогно­за (краткосрочна и дългосрочна) в сравнение с пациенти, които са само на аспирин.

–          Защо българите толкова много страдаме от сърдечно­съдови заболявания? Какво е вашето обяснение?

–          Причините са няколко. Ще за­почна от това, че вероятно има и генетичен компонент, който няма как да бъде избегнат, и вероятно нашите гени са малко по-лоши, разбира се, в кавички, от гените на други народности. Но това не е най-важната причина, защото се оказва, че в други популации, къде­то са имали много висока честота на сърдечносъдовите заболявания, сега са постигнали значителни успехи, независимо от гените. А в България за съжаление трябва да кажем, че доскоро, а и все още, не се обръща внимание на борбата с рисковите фактори за сърдечно­съдовите заболявания.

–          Защо?

–          Просто защото сърдечносъ­довите заболявания са приоритет само на думи, а на дела нищо не се прави. Самият факт, че първич­ната профилактика на сърдечно­съдовите заболявания, например лечението със статини, не попада в обсега на Здравната каса, сам по себе си говори за това, какво е отношението на държавата и на здравните институции към първичната профилактика на сър­дечносъдовите заболявания.

Следователно българинът се храни нездравословно, българи­нът продължава да пуши и прави стачки да не се забранява тю­тюнопушенето на обществени места, българинът яде страшно много сол и има високи стойно­сти на артериалното налягане и обикновено НЕ ХОДИ НА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, за да се установи какви му са рисковите фактори, какъв му е сърдечносъдовият риск. Има вече възможност нашият личен лекар с една простичка табличка да ни каже какъв е нашият сърдеч­носъдов риск и евентуално какво можем да направим, за да намалим този риск. Знаете, че профилак­тичните прегледи в България се правят формално, да не кажа, че въобще не се правят и оттам, борбата ни с различните факто­ри, всъщност, бих казал, че не е на достатъчно ниво. А когато не се борим с причината, която води до сърдечносъдовите фактори, после се борим с последствията и прилагаме медикаменти. Но това е постфактум. Това е основната причина за сърдечносъдовите заболявания – липсата на ясна политика и стратегия за борба с рисковите фактори в България.

–          Жалко е, че напоследък доста млади хора страдат от сърдечносъдови заболявания.

–          Нещата започват още от ученическа възраст. Трябва да сме наясно, че проблемът със затлъс­тяването у нас при младите хора, с хипертонията при тях, с тю­тюнопушенето не е на това ниво, на което бихме искали. Затова нещата не само че ще продължат в тази посока, но и сърдечносъдо­вите заболявания ще започнат да се подмладяват, защото още от малка възраст ЗАПОЧВА ДЕЙСТВИЕТО НА ТЕЗИ НЕБЛАГОПРИПТНИ РИСКОВИ ФАКТОРИ Новите медикаменти са като светъл лъч във вторичната пре­венция на инфаркта, особено в случаите след настъпил остър инфаркт, по простата причина, че рискът след преживян вече инфаркт остава висок в първата година след това (вероятността е 15%).

–          Има информация от пред­варителните данни, че препа­ратът намалява инфарктите с 36%-така ли е?

–          Да. Освен това общата сър­дечна смъртност се намалява с 23% като цяло. А това е доста впечатляващо. Така че позити­вите са добри и се надяваме да намалим влиянието на рисковите фактори при най-застрашените болни, поне като вторична про­филактика.

 

Изненадващо, но вярно: Сега все повече жени умират от сърдечни болести, отколкото мъжете, но изследванията по сърдечно-съдови заболявания от дълго време фокусират върху мъжете.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”