Васко Кръпката: Счупих си крака при скачане на сцената!

5
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Много уважавам докторите и тяхната професия, но предпочитам да се лекувам с билки.

Васил Георгиев, по-известен като Васко Кръпката и “Vasko The Patch”, е китарист- блусар, певец и автор на песни, фронтмен на софийската рокгрупа “Подуене блус бенд”. Ро­ден е на 6 юни 1959 г. в София. Свири на барабани, хармоника и китара. Шофьор и автомеханик по професия, Васко Кръпката започва музикалната си кариера през 80-те години на XX век. Участва в много митинги, барикади и други прояви на Съюза на демократичните сили. Провежда турнета в България и чужбина, свири в затвора в Бухово, от покрива на площад „Гарибалди” в София, в мазето на театър „Ла Страда”, на барикади­те в Дупница, на концерта по посрещането на Бил Клинтън в София. Прави концерти за болни деца и в домове за сираци, участва в шумни рокерски събори, свири от покрива на движещ се автобус по време на участието си на „фестивала на Таратайката” в Пловдив, участва в бирения фестивал в София, както и на всевъзможни места и прояви. Ето какво разказа за здравето си известният блусар.

 

–          Здравейте, как сте, Васко?

–          Чувствам се чудесно в момента, благодаря!

–          За какво най-често ви се е налагало да посещава­те болница и защо послед­но сте били там?

–          Посещавам болници пре­димно заради родителите си, които влизат често за леки ремонти там.

–          Какви са впечатле­нията ви от българското здравеопазване?

–          Много уважавам докто­рите и тяхната професия. Смя­там, че сред тях има герои, които работят по призвание и не са търгаши.

–          Къде предпочитате да се лекувате – тук или в чужбина?

–          Определено тук. Мисля, че Европа и светът не са същите – и там не е цъфнало, та вързало…

–          Традиционна или не­традиционна медицина предпочитате?

–          Предпочитам тради­ционната медицина, ама от най-традиционната – с билки и всякакви природни илачи. Причината за това е, че смя­там химията за изключително нездравословна. Въпреки всичко обаче най-добре ле­кува музиката. Рокендролът дава сили, а блусът – на­дежда.

–          Получавали ли сте някаква травма по време на участие?

–          Да, случвало ми се е… Веднъж, преди около десети­на години, СКОЧИХ ОТ ЕДНА ВИСОКА СЦЕНА В ГЕРМАНИЯ и си счупих крака. Откъртих си много здраво петата, но въпреки болката, поседнах на сцената и си изкарах солото на хармониката и песента.

–          А какви по-сериозни здравословни проблеми сте имали през годините?

–          Тук-таме са ме резвали, но нищо сериозно слава Богу.

–          Имате доста нощни участия. Как се справяте с този режим на работа?

–          Нощният живот не е добър, но това е моят жи­вот… Аз съм нощна птица. След полунощ е моят активен период – дори и да не свиря някъде на участие, у дома си дрънкам на китарката и си измислям нови парчета… След това успявам да се наспя бързо – още до преди обяд, и хуквам навън.

–          Кое е най-стресиращото в живота ви?

–          Определено най-стресиращото в живота ми е чалга окупацията. Защото тази пост-текезесарска суб-халтура изкриви начина на мислене на свободните българи и ги принизи до възможно най- ниското ниво ориенталски битовизъм. А аз съм от другата страна – без дебеловрати спонсори и напомпани медии – само с една китара и една хармоника.

–          За какво е лек музи­ката?

–          Музиката е вълшебство! В най-трудните моменти от живота ми музиката ми е давала сила и надежда, че не всичко е загубено и че живо­тът може да бъде по-добър и съдбата някой ден може да ми се усмихне.

–          Спазвате ли някаква диета или режим на хранене и какви?

–          Да, „зърнена” диета – каквото зърна, ям и пия!

–          Вие самият обичате  ли да готвите и какво е най-здравословното яс­тие. което сте приготвяли сам?

–          Мога да правя пица, но без хляба, а само плънка – аз му викам хипарска манджа, но иначе в готвенето хич ме няма. Елена е добра съпруга, която готви чудесно и не ми се е налагало да я отменям в кухнята. Освен това ЛЮБОВТА МИ НЕ МИНАВА ПРЕЗ СТОМАХА…

–          Как поддържате здравословен начин на живот?

–          От купон на купон – рокендрол завинаги!

–          Какви грижи полагате за гласа си?

–          Като бях малък, постоянно ме болеше гърлото и мама ми преваряваше вода, защото не ми даваше да пия от чешмата. Пиех винаги топло и все си ме болеше гър­лото. Откакто пропих студени питиета обаче, нямам никакви проблеми. Сега вече изобщо не си пазя гласа – студена бира е единствената грижа, която полагам за него.

–          Как Васко Кръпката успява да “закърпи” здравето си?

–          Аз съм Доктор Блус и ви предписвам танцови забави по три пъти на ден преди и след ядене.

–          Какви са най-новите ви творчески планове?

–          Записвам нови песни за нов български филм, който ще се казва “Джулай” и ще излезе през септември – много съм се вдъхновил покрай него и измислям постоянно нови песни, което за мен и за “Подуене блус бенд” е много блажен период. Саундтракът на филма ще се казва „Няма връщане назад” по едноименната песен.

 

ДОСИЕ

В предишни броеве на в. “Док­тор” Васко Кръпката споделя, че най-сериозният му сблъсък със здравно заведение е бил преди няколко години, когато е тряб­вало да го приемат в болница, за да оперират хернията му. “В на­чалото на 2008 г. ми се наложи да опра до грижите и скалпела на д-р Бальо Попов от хирургията на Медицинска академия, за да ми резне една херния… Това стана през януари и лежах в клиниката цял ден и половина”, припомня си Васко старите здравословни премеждия. Въпреки неприят­ното преживяване обаче, той е останал изключително доволен от обслужването. “Скъсахме хе от смях с докторите и със ‘сестрите”, добавя той. Докато децата му били мал­ки, са сред честите посетители на травматологията в “Пиро­гов”. “Навремето често си водех децата в “Пирогов” и така ме кефеха доктори – абсолютни царе по изкълчени, пукнати и счу­пени ръце, крака и глави. Много добри и експедитивни”, споделя положителните си впечатле­ния той. Според него обаче от страна на лекарите напоследък се забелязва известна меркан-тилност и прекален стремеж за печалба чрез пробутване на скъ­пи лекарства и медикаменти.

Неколкократно родният рок певец е заявявал, че иска да прилича на баба си Будимка. “Тя не познаваше лекарства и илачи. Основният цяр за нея беше живовляк и някои други билки. Опитвам се да съм като нея”, споделя Васко Кръпката. “Страдам от хронично болно чувство за свобода, бунт, не­покорство и неподчинение на порядките на нашето робско, мутирало, посткомунистическо общество. Получавам уртикарии и остра нервно-паралитична непоносимост при появата на пишман политици-бизнесмени- депутати-царедворци-другари- президент и министър председатели-мутрокметове и прочее лакеи на лъжата. Получавам и гадене от доста народни герои, чалгари, шоумени и фолкдиви. Иначе, общо взето, съм здрав”, казва той с нескрито чувство за хумор.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”