Републиканско първенство по Таекуондо WTF за деца – 24.06.2012 г. – златен момент в историята на клуб „РАНГДО”

2
Добави коментар
lili757
lili757

ОТЗВУК ОТ ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ТАЕКУОНДО WTF ЗА ДЕЦА – 24.06.2012 г.
Публикувано на 25/06/2012   ·  

 

На 24.06.2012г. в многофункционалната зала на НСА „Васил Левски”се проведе последният кръг от Държавното първенство за деца, родени през 2002 – 2005 г..

Това състезание се оказа изключително успешно за нашия клуб „Рангдо”, тъй като двамата наши представители съответно в клас Б, кат. 33 кг и клас А кат. 36 кг – а именно Цветан Павлов, 7-ми гуп и Теодор Здравков – 2 гуп се класираха на първите места и завоюваха златните отличия в категориите си.

От името на Главния Инструктор на клуба г-н Марин Чешмеджиев и техническото и административно ръководство в лицето на г-жа Лилия Керемидска изказваме своите най-сърдечни благопожелания към Теди и Цецо и им желаем все така да ни радват с успехите си по родните и международни първенства.

Припомняме Ви , че нашият участник в категория до 57 кг. (клас Б) Борислав Стоименов също завоюва златният медал в категорията си преди 1 месец, на Държавното първенство за Кадети (12-14г.), като спечели финала срещу състезател на клуб “Мишън”. Така на практика тримата наши участници на Държавно първенство завоюваха златни медали в категориите си.

Нашият клуб „Рангдо” въпреки, че е само на 9 месеца успя да създаде 3-ма републикански шампиони (клас А и клас Б) от общо 4-ма състезатели (като четвъртия ни състезател не участва на това Държавно първенство).  Това говори само по себе си за големия труд, положен от децата, пълното спазване на указанията и наставленията на треньора и за това че работим в правилната посока :). Щастливи сме, че такива деца тренират при нас и Ви уверяваме, че от тук нататък ще могат още по-пълноценно да развиват способностите си. В следващите редове можете да проследите хронологията на събитията в деня на Държавното първенство по таекуондо за деца (24.06.2012г.) и нашият коментар.

Състезанието започна в 10,00 часа в многофнкционалната зала на НСА. За съжаление климатизацията не беше включена и сами можете да си представите каква бе „атмосферата” в напечената от силното слънце зала. Трудно беше за дишане  както за състезателите, така и за треньорите, съдиите и публиката. Въпреки това, още от самото начало на срещите адреналина са повиши сериозно, оставяйки на заден план такива подробности.

Едновременно се играеше на два доджанга, като предварително уговореното игрово време беше намалено от 3 на 2 рунда от по 1,30 мин с оглед „горещата” обстановка. На двата доджанга се играеха предварително обявените срещи от клас А и клас Б, като разделението беше по категории.

На Държавното първенство по Таекуондо бяха състезатели от клубове от цялата страна : „Чо Елит”, „Херея”, „Тракиец”, „Сунг Ри”, „Кондор”, „Нерон”, „Рамус”, „Спарта”, „Хемус”, „ Класа”, „Форс 1992”, „Кентавър” , „РАНГДО” и др..

Срещите бяха емоционално заредени и личеше добрата игра на някои състезатели, които имаха повече опит не само от България, но и основно обиграни на балкански и европейски форуми. Но дори тези, които за пръв път се явиха на състезание показаха хъс и характер и въпреки по-слабото си  техническо ниво се представиха много достойно.

Както знаем,  Таекуондо-то е труден и комплексен спорт, където освен добрата техника са нужни и отлична физическа подготовка, спортен хъс, концентрация, силна воля за победа, добро чувство за дистанция, тайминг, както и уравновесен характер и не на последно място талант.  Всички тези качества трябва да са изградени и умело комбинирани у един състезател, за да може той да се развие като бъдещ шампион. Точно тази комбинация от качества, както и взривоопасна скорост на изпълнение на много и сложни комбинации от спарингови техники показа нашият Теди Здравков, който до момента е най-добрият състезател на клуб „Рангдо”.

Теди излезе за първата си среща с номер 17 срещу представител на столичния клуб „Кондор”. Състезателят на „Кондор” започна нахъсано, но още в началото се видя, че няма никакъв шанс срещу Теодор, който за своите едва 10 години се развива отлично. Разликата в нивата на подготовка беше очевидна и последва логична развръзка. Нашето момче остави противника беззащитен, редувайки скоростни атаки към торса и главата с умели контри с дит чаги и тио лиги. Другото момче се опита да промени нещата, от което Теди се нахъса още повече и съвсем логично срещата беше прекратена още в първия рунд с резултат 14:0. Имаше и  незачетените 4 точки за техника със скок на Теди, но те така или иначе бяха без значение  при такъв развой на срещата.

Втората среща на Теодор дойде след доста дълго и изнервящо чакане, имайки предвид пренаселената зала, летните горещини и целият шум, предизвикан от ентусиазираната публика. Така стигнахме до сблъсък със състезател от разложкият клуб „Чо Елит”, който е един от най-добрите клубове в България и е изградил не един и двама състезатели и шампиони.

Срещата започна скоростно, двамата съперници се „опипваха” известно време. След това започна същинската игра. Противникът от „Чо Елит” беше с много добра техническа и физическа подготовка и достатъчно бърз. Опитваше коварни удари към главата, след като скъсяваше дистанцията изненадващо. Теди обаче го „разгада” и нагоди играта си така, че без излишен разход на енергия се отбраняваше много умело. Също така, атакуваше, когато виждаше шанс за точка и въобще игра като „по учебник”. Успя с чисто долю чаги към главата да спре противника, като отбеляза важни 3 токи. Първата част завърши с 4:0 за Теди Здравков.  Вторият рунд момчето на „Чо Елит” след като получи компетентни съвети от своя треньор се хвърли да оправя нещата. Теди обаче удържа с хитра игра, като не позволяваше скъсяване на дистанцията и успя да отбележи още 1 точка от размяна на удари. В последните 6 секунди все пак противникът успя „да лизне” Теди по главата, но така или иначе нямаше повече време и срещата завърши в наша полза с общ резултат 5:3 за „Рангдо”. Теодор Здравков спечели съвсем заслужено златният медал и получи аплодисментите на публиката и похвали от други треньори и деца, включително и от Славчо Рачев за добрата си игра. Една много добра и спортсменска среща!

Дойде ред и на Цветан Павлов да излезе в третото си поредно състезание, след „Херея Оупън” и турнира в Белград. Дългото чакане доста измори Цецо, който междувременно усилено загряваше и изразходва доста енергия в пробни битки с негови връстници, преди същинската среща

Цецо започна срещата много силно, срещу състезател на „Кондор” с четири технически степени над неговата. Бърза смяна на гарда, силни удари със заден крак, контриране с преден крак, добри отклони характеризираха като цяло играта му. Противникът от „Кондор” освен всичко друго беше и с една глава по-висок. Това обаче изобщо не притесни Цецо, който се би много мъжки. Първият рунд завърши с резултат 10:4 за ”Рангдо”. Вторият рунд започна също толкова ударно. Умората си каза думата, но Цецо побеждаваше! Нанасяше удар след удар, понасяше умело контрите и водеше през цялото време. Успя да направи много „чисти” точки, като завърши срещата с цели 16:8 точки. Това се казва истинска канонада! И най-важното, въпреки че беше изморен не се отказа, не помисли дори за пасивна игра, а се пребори, леейки пот по доджанга. Заслужено си спечели златния медал. Браво Цецо! Продължавай все така да се бориш мъжки в спорта, и в живота. Успехът идва при смелите и борбените, и разбира се при добре подготвените и постоянните

Ето така протече и завърши последният турнир от републиканския календар. Сега можем да пожелаем на момчетата да се насладят на ваканцията, до провеждането на спортния лагер в края на Август в Созопол, съвместно с таекуондо клуб „ЧО ЕЛИТ” и „Рамус”. След това естествено продължаваме по пътя на медалите и високото спортно майсторство.

Клуб „Рангдо” изказва още веднъж благодарности на всички свои съмишленици, на всички таекуондо клубове, които показаха добро отношение към нас като нов клуб, ТК „Херея” за гост тренировките на които присъства  Теди Здравков и не на последно място на нашата вярна публика, която подкрепяше състезателите с пълно гърло на състезанията.

Щастливи сме да отбележим, че нашия труд през годината сe увенча с успех, материализирайки се в трите златни медала от Държавно първенство.

Така от 6 състезания за годината, 4 състезателя имаме 8 медала: 4 златни и 4 бронзови, два от които са от международни сътезания.

Отново пожелаваме на всички трениращи приятна лятна почивка – и не забравяйте да се пазите от травми и контузии, за да можем след това да продължим да тренираме за още по-големи успехи.

Изказваме нашата благодарност и на всички родители, които повериха децата си на нас да ги обучаваме и развиваме в спорта и бойното изкуство Таекуондо. Очакваме всички желаещи да тренират от началото на Септември в ремонтирания и обновен салон на 45 СОУ – гр. София.

Нека заедно да израстваме като отлични спортисти и по-добри личности.

 

 

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ОТ ДТЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ТАЕКУОНДО ЗА ДЕЦА ТУК:

http://taekwondo-wtf.com/darjavno-parvenstvo-po-taekwondo-za-deca-2012/

Tags: republikansko za deca, резултати републиканско за деца, републиканско НСА, Републиканско първенство по Таекуондо WTF, сътезание 24.06.2012