Фитнес мания

3
Добави коментар
Iskreto_27
Iskreto_27

Съществуват ли митове в спорта? Много често захващайки се със фитнес сме засипани от информация кое е полезно и кое не е, за това ви предлагам няколко мита и съответно ще ги развенчаем. Ето и 5 от най-коментираните въпроси във фитнес залата:

1. Въглехидратите са вредни

изтеглен файл (1).jpg (8.71 KiB) Прегледано 859 пъти

Тъй като въглехидратите са първият източник на енергия за организма са изключително необходими, особено при тежко физическо натоварване.Не пренебрегвайте въглехидратите в менюто, тъй като това може да намали мускулната издръжливост и да доведе до загуба на енергия, изтощение и умора. Най-подходящото време за прием на въглехидрати е със закуската и след тренировка, споделят специалисти.

2. Само тренировките сутрин дават добри резултати

images.jpg (6.94 KiB) Прегледано 859 пъти

Редица фитнес инструктори и специалисти препоръчват да се спортува между 4-6 часа следобед, когато температурата на тялото е най-висока. Тогава сме значително по-продуктивни, но това не е категорично правило. За постигането на добри резултати не е важно само времето за извършване на тренировката, но и постоянството, интензивността и добрата самодисциплина.

3. Коланът за тежести помага на гърба

images (1).jpg (5.78 KiB) Прегледано 859 пъти

Във все повече фитнес зали колана за тежести се използва като мярка за предотвратяване на травми в областта на гърба и кръста. С течение на времето обаче коланът отслабва коремните и кръстни мускули. Поради тази причина е препоръчително коланът да не се носи по време на цялата тренировка, а само при необходимост. Използвайте го главно за упражнения, като клекове, режийни преси, мъртва тяга и други.

4. Спортните напитки са по-добри от водата

Редица проучвания показват, че водата е най-добрият „инструмент“ за загубата на излишните килограми, потискайки усещането за глад. Ежедневният прием на вода тонизира клетките и мускулите и помага за по-лесното oсъществяване на тренировъчния процес и намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. Заместването на водата с енергийни напитки може да доведе до хидратация на тялото, което може да доведе със себе си различни здравословни проблеми.

5. Колкото повече протеини – толкова по-добре

Протеините играят важна роля в културизма и стимулирането на мускулната маса. Въпреки това, прекаленият прием на такъв вид добавки може да доведе до натрупване на мазнини в тялото. За да се изведе правилната доза протеини за даден човек, се умножава телесната му маса в килограми по 0,8.