Юлияна Дончева влиза във форма с годжи бери 10 56150

47
Добави коментар
rusalka
rusalka

Юлияна Дончева

Когато минеш 40 години, борбата с килограмите става всекидневие за всяка дама, независимо че до този момент, заради добрия си ген или просто защото природата е била благосклонна към нея, не се е налагало да спазва диети, признава тв водещата Юлияна Дончева.

Тя самата категорично не вярва на изказванията на някои светски дами, които кокетно обясняват, че ядат каквото си поискат и по много, но не дебелеят, защото имат добър метаболизъм.

Юлияна Дончева твърди, че никога в живота си не е гладувала, дори когато кантарът ударил 100 кг преди раждането на сина Йоан-Дако. „Нямам воля за глад, няколко пъти се опитах поне за един ден да се разтоваря като не ям, но ме можах да издържа и се отказах. Това не е за мен“, смее се Юлияна

Разковничето за перфектната визия е хранителният режим, който сама си е създала. „Пословична съм със своя апетит. Дори мъжът ми – Стъки, се беше изплашил от количествата храна, които мога да изям. Аз по принцип бавно качвам килограми, но за сметка на това ги задържам и трудно ги свалям. С годините разбрах кои храни да ограничавам и дори да избягвам, защото от тях дебелея. Не ям ориз, а картофите съм ги свела до мининум“, обяснява Дончева.

Веднага след зимните месеци, т. е. още от края на февруари, тя решила да се освободи от излишните два-три килограма и да влезе във форма за морето, където е в момента. „Тайната“ за постигането на заветна цел – 3 кг по-малко, за съжаление не съдържа чудо. Принципите са два – спорт и разумно хранене през деня. Добрата фигура е комбинация от двете, никога не става само с едното или само с другото, казва тв водещата. Ето как изглежда нейният режим: От известно време започнала да закусва и колкото и странно да изглежда, веднага започнала да сваля килограми.

„Оказа се, че по време на закуската мога да хапна всичко онова, което е забранено в останалата част от деня. Обичайното меню за сутринта е – половин кофичка нискомаслено кисело мляко (под 2 %), към което прибавя шепа малини, боровинки, къпини, може сушени, а сега, тъй като е лято – свежи. Последното откритие е един хималайски плод, наречен годжи бери, широко използван в тибетската медицина. За него се твърди, че топи целулит, силно стимулира имунната система, съдържа много повече витамин С от портокалите и повече желязо от една сочна, дебела пържола. И вече може да се намери в големите супермаркети, добавя Юлияна.

Към киселото си мляко освен плодове за разкош прибавя лъжичка ленено семе и счукани какаови зърна. Това си е моя измишльотина, но е доста здравословно и ме засища добре. Разновидност на закуската е филийка черен хляб със сварено яйце, отново кисело мляко, някакъв плод. Кафето задължително пие с кафява или нерафинирана захар.

Така добре „подложила“ си е готова за фитнес – не по-рядко от четири пъти в седмицата влиза в залата. Предпочита аеробните упражнения и тичането по пътечка. След тренировката изчаква поне час, преди да обядва – обикновено някаква салата, най-често зелена с риба тон. Сега, тъй като е на морето, е заменила фитнеса с плуване. Понякога за обяд си отпуска душата и си приготвя или поръчва спагети, но не със сосове, а с морски деликатеси или просто с домати и босилек.

Коварният глад за нещо сладичко, който ни връхлита към 16 ч всеки следобед, Юлияна тушира с чаша айрян или сурови бадемови ядки. И пие огромно количество вода или чай, за да излъже стомаха си. През целия ден изпива около литър и половина до два течности. Превърнала е в закон сутрин на гладно да приема две чаши гореща вода, които са като вътрешен душ за организма. През деня пък хапва плодове само до 13 ч, защото те също съдържат захар, макар и плодова. Хубаво е, ако наистина искаме да отслабваме, да приключваме с тях до обед. За да има време захарта да се разгради до другия ден, съветва тв водещата.

Най-важната част от деня за нея е вечерята. „Най-добре е такава да няма, смее се Юлияна. – Но това в повечето случаи е трудно изпълнимо.“ Старае се поне да вечеря преди 18 ч, което също не е лесно – лято е, хубаво е да се видиш на вечеря с приятели. Но ако искаме бързо да отслабнем, няма друг начин, трябват компромиси. Последното ядене за деня отново е някаква салата и месо на скара – риба, пиле.

„Най-много качвам килограми от вкусните български манджички със сосове, затова гледам да ги избягвам, но и аз съм човек, така че си позволявам по някоя хапка от време на време“, казва Дончева.

Веднъж в седмицата тя самата приготвя боб или леща у дома, но без запръжки, а подправките слага най-накрая, за да се запазят полезните вещества.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти