Какво означава думата чревна флора ?

37
Добави коментар

Има ли лекарство против тези болки ?

На няколко европейски езика съвкупността от бактерии и микроорганизми се изразява с комбинация от думи, в това число думата ФЛОРА. И това не е случайно. Ботанически, думата флора се отнася за растителността в определена територия или период. Самата дума произхожда от името на богинята Флора, която в римската митология е богиня на цветята и пролетта. Червата също представляват определена, добро обособена територия.

Общата повърхност на храносмилателния тракт у възрастен човек е около 400 квадратни метра (това е площта на поне четири доста големи апартамента), а дължината му се изчислява на 8-9 метра. В чревната флора могат да се намерят не по-малко от 400-500 вида, а теглото им достига 1.500 килограма. една част от тези видове присъстват постоянно в нашия организъм, а други само преминават през него.

Развитието на чревната флора започва в кърмаческата възраст, с раждането и кърменето на детето. В един оптимално функциониращ организъм „полезните бактерии и гъбички“ блокират колонизацията и размножаването на „лошите бактерии“.

Те подкрепят имунната система, подобряват метаболитните процеси и абсорбцията на минералите, спират размножаването на гъбички и вируси, произвеждат вжни нутриети и разграждат холестерола, синтезирайки витамини за нашия организъм.

Проблеми с чревната флора

Флората, развиваща се под въздействието на майчиното мляко в червата на кърмачето, които при раждането са стерилни, с течение на годините е изложена на различни атаки. Хората, които „живеят модерно“ – пушат, консумират алкохол, подложени са на стрес – не се замислят докъде ще ги доведе в дългосрочен план техният нездравословен начин на живот.

Балансът на чревната флора, който е зависим от вредните навици и различни заболявания, може лесно да бъде нарушен и нейната функция да се окаже непълноценна. Оплакванията се състоят в запек, нарушения в ритъма на дефекация, болки в корема, газове. Тези симптоми могат да прогресират до хронични заболявания на червата и отслабване на имунната ни система. На свой ред

Дали са полезни тези продукти за чревната флора ?

отслабването на имунната система е свързано с развитието на нови оплаквания с заболявания.

Как да запазим чревната флора винаги здрава ?

Днес се цени не само „здравето на чревната флора“. Изразът „здравословен начин на живот“ също е добил широка популярност. Неговата значимост не подлежи на съмнение. Редовни физически упражнения, хранителен режим, богат на зеленчуци и плодове, ограничен прием на червени меса и рафинирани въглехидрати (захар, бяло брашно и други) и адекватен внос на вода, всичко това може да допринесе за нашето добро здраве.

В допълнение към здравословния начин на живот, чрез приемане на хранителни добавки, съдържащи пробиотици и пребиотици, подпомагайки размножаването на здрава чревна флора, вие можете да направите много за поддържането в ред на процесите в „най-малката стая на къщата“.

сподели бутон