Въвеждат стандарти за сигурност в хотели и ресторанти

1
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Заведенията за хранене и развлечения, както и средствата за подслон и местата за настаняване на туристи, ще трябва занапред да отговарят на задължителни стандарти за сигурност.

Изискванията ще бъдат разработени от специална работна група, в която ще се включат представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, МВР и туристическия бранш.

За това се договориха участниците във втората координационна среща, която разгледа препоръки към хотелиерите и туроператорите за повишаване сигурността на туристите през летния и зимния сезон. Форумът се проведе под ръководството на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Участваха представители на МИЕТ, МВР, туристическия бранш и НСОРБ. Предвижда се до седмица да бъде определен съставът на работната група, която ще изработи стандартите. След изготвянето му документът ще бъде представен за обществено обсъждане.

Стандартите ще определят минималните задължителни изисквания за гарантиране сигурността на туристите, поясни Иво Маринов. Ще бъдат търсени предимно варианти, които няма да доведат до повишаване на разходите за бизнеса, заяви зам.-министърът.

Очаква се сред мерките да бъдат включени видеонаблюдение, инструктаж на служителите преди началото и по време на активния туристически сезон, план за взаимодействие с полицията, как да се реагира при извънредна ситуация и др.