Откриха академичната година в ПУ „Паисий Хилендарски“

1
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

На тържествена церемония днес (28 септември) вицепрезидентът на България Маргарита Попова откри новата учебна година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

„Днешният ден, скъпи колеги, е специален, защото е в рамките на годината, посветена на 250-годишнината от написването на „История Славянобългарска“ от Паисий Хилендарски“. С тези думи се обърна към студентите Маргарита Попова и уточни, че всички събития през 2012 г., свързани с делото на Паисий, са под патронажа на президентството в лицето на държавния глава Росен Плевнелиев.

„Образованието е най-висококонвертируемата валута през XXI век. Вие имате възможността да се обучавате в университет, доказал своето качество в страната, завоювал международно признание като ковачница на знанието, грамотността и националната ни гордост. Нека университетът бъде място, което ще посещавате с удоволствие. Нека не се прекъсва връзката, която ръководството поддържа с бизнеса, защото само така ще продължат да се създават кадри, които ще намират своята реализация“. Такова послане от прави вицепрезидентът към студентите.

„Изборът ви е правилен – вие ще учите във втория по големина и значимост университет от класически тип в България. ПУ „Паисий Хилендарски“ е стабилна, желана и престижна институция по отношение на качеството на образованието, което предлага“. С тези думи се обърна към първокурсниците ректорът на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов.

В момента в ПУ „Паисий Хилендарски“ следват над 18 хил. студенти в 28 професионални направления и над 90 специалности. Обучението се провежда в девет факултета, два филиала и един колеж, уточни доц. Козлуджов. Той съобщи, че тази година университетът отново е успял да запълни над 3400 места за първокурсници бакалаври, което е почти 100% от акредитирания прием. Ректорът припомни, че миналата година ПУ „Паисий Хилендарски“ единствен от държавните вузове е запълнил 100% от местата си по държавна поръчка.

По време на тържествената церемония ректорът лично връчи студентските книжки на 43-ма първокурсници, които са приети с отлични оценки от кандидатстудентските изпити във висшето училище.

Освен вицепрезидента Маргарита Попова на тържеството в Спортния комплекс на университета присъстваха още областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, общественици  и представители на бизнеса. Гост на събитието бе и Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, който благослови студентите и техните преподаватели.