Поставяне на тапети

11
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Тапетите придават на жилището уют и топлина, изолират от студа и шума. Повредите по тях се поправят лесно. Облепените с тапети по-малки помещения изглеждат по-големи, ако се изберат по-светли тапети и с по-дребни фигурки.

За по-големите помещения могат да се използуват тапети с по-едри шарки и по-плътни цветни тонове. Тапетите не трябва да се лепят направо върху голи стени, а върху пласт от предварително налепени вестници или върху подложка, която едноврменно служи и като изолация срещу студа и шума.

Книжните тапети са по-евтини, но са по-малко трайни, по-трудно се лепят и са по-тънки. Миещите се тапети, макар и по-скъпи, оправдават стойността си, тъй като превъзхождат останалите видове стенни покрития в хигиенично отношение, а от друга страна, са и по-трайни.

Нарязване и залепване на тапетите. Измазаните, чисти, здрави и сухи вътрешни стени на жилищните помещения могат да се облепят с тапети при условие, че не са алкални, т. е. наскоро боядисани с варни бои. В новите постройки тапетите се поставят няколко месеца след измазването им, за да може варта под действието на въздуха да се превърне в неутрален калциев карбонат.

Стените, върху които за пръв път ще се лепят тапети, трябва да се изгладят с пемза и да се намажат с 5 %-ен воден разтвор от туткал (50 г туткал, разтворен в 1 л вода). Той се нанася с голяма бояджийска четка с дълги косми. Върху подготвената стена след пълното й изсъхване се налепят вестници или други хартии. Лепилото се нанася върху хартията също с голяма четка, намазаната повърхност се залепва върху стената и с четка или длан се упражнява натиск отгоре надолу.

Има два вида лепило за тапети — целулозно и декстриново лепило. И двата вида лепило се разтварят в хладка вода, като се оставят да се накиснат за около 2 — 3 часа. Пластмасовите тапети се лепят с лепилото Ц-200. Контактите и ключовете от електрическата инсталация трябва да се свалят от стените, а местата на дюбелите се маркират с малки гвоздейчета.

Нарязване на тапетите. Тапетите се продаваг обикновено на ленти с дължина от 7 до 10 м и широчина от 48 до 53 см, завити на ролки. Винаги трябва да се купува поне една ролка в повече от изчисленото количество, за да се коригират евентуални повреди по облицовката. Платната от тапети трябва да се измерват точно и да се отрязват под прав ъгъл. При тапетите с отвесни шарки това става много лесно. При тапети, десенирани с цветя или други фигури, трябва безусловно да се внимава. Те трябва да пасват точно едни върху други при всички платна.

При покупката на тапети трябва да се внимава цветът на отделните рула да е еднакъв, тъй като не са изключени известни разлики.

Тапетите се нарязват най-добре върху дълга или разтегателна маса, поставена в средата на стаята. Под ръка трябва да са и някои по-тежки предмети, четка и др., за да може при срязването тапетите да останат изпънати. Те не трябва да се навиват отново на руло. Начинът на нарязването им зависи от шарките. Рулото се развива с шарките нагоре и се притиска с тежък предмет. Лентата се отрязва точно под прав ъгъл, като се наддава около 5 см. Следващото платно се налага върху току-що отрязаното първо платно, така че маркировката им да съвпада точно. Наредените едно върху друго платна, след като се нарежат, но се обръщат така, че лицето им да остане отдолу.

Нанасяне на лепилото. Отрязаните ленти се поставят върху отдалечения край на масата. Върху едната им половина се нанася по-дебел слой лепило; платното се издърпва бавно към предната част на масата и лепилото постепенно се размазва, като при нужда се поставя още от него. Намазаната с лепило лента се прегъва, така, че да не се получи ръб, като горната й част се оставя по-къса.

Залепване. Преди да пристъпим към лепенето на тапетите, всички по-трудно достъпни места по стената, каквито са ъглите, местата над прозорците, до перваза, около електрическите контакти и ключовете, също се намазват с лепило. Всички метални части се намазват с нитроцелулозен лак, за да се предпазят от ръжда. Тапетите се лепят най-добре от двама души. Започва се предпазливо най-напред в един от ъглите на стаята, като се провери с отвее или по предварително начертана с черен молив  перпендикулярна   линия   под тавана. При това част от тапета, ширска 4 —5 см, трябва да застъпи и от съседната стена. За тази цел единият се качва по стълбичката с прегънатото платно, отпуща долния му край и залепва горния край на края на стената или по маркираната по нея линия, като притиска силно горния ръб. След това залепената част от тапета се притиска отгоре надолу с чиста и мека четка, а също наляво и надясно, като не се забравят и ръбовете. Помощникът, който поддържа долния край на тапета, го освобождава, отпущайки го внимателно по стената надолу. И пак с четка по описания по-горе начин лентата се притиска и приглажда върху стената. С ръка долният й край се притиска до перваза на пода, като частта от нея, която остава да стърчи, се изрязва по-късно. Ако при лепенето са се образували нагъвания и бръчки, най-добре е лентата да се отдели внимателно от стената и да се залепи наново. Малките мехурчета, образувани след залепянето на тапета, не бива да се притискат — те ще изчезнат при изсъхване на лепилото и тапетът ще се изпъне.

Работата, свързана с облепянето на ъглите и ръбовете на стените, е малко по-сложна. Нишите под и около прозорците и цоклите се облепват най-накрая. Местата на контактите и ключовете, чиито капаци са свалени предварително, се покриват отгоре с тапета и след като лепилото изсъхне, се изрязват с остър нож. Тапетите трябва да съхнат при обикновена температура и в отсъствие на въздушно течение. Ако някъде се покаже излишно лепило, то се отстранява с влажна кърпа. След окончателното завършване на работата по облепването с тапети помещението трябва да се проветрява още няколко дни.

Изчисляване на тапетите. Ако трябва да облепим стая с размери 5 на 4 м, най-напред изчисляваме нейната обиколка: 5+5 + 4+4=18 м. Разделяме обиколката на широчината на тапетите, например 0,50, и намираме броя на необходимите платна, 18:0,50=36. Височината от перваза на пода до тавана е обикновено 3 м, което значи, че едно руло с дължина 10 м ще стигне за 3 платна, т. е. 36 платна, разделени на 3, дават броя на рулата, необходими за облепването на стаята. В нашия случай той е равен на 12 (36:3). Повърхността на прозорците и вратите трябва да се извади от общо изчислената повърхност. Трябва също да се предвидят тапети за поправки.

Поправка на повредени тапети. При повреда на тапетите мястото може да се подлепи от резервните парчета, които сме запазили при поставянето им. За тази цел изчертаваме с молив размерите на парчето, необходимо за закриване на повредата, изрязваме го от тапета зад мебела и го поставяме на необходимото място, като нагласяваме шарките му да съвпадат с шар ките на повредения тапет. След това изрязваме с остър нож повреденото място по размерите на кръпката, изстъргваме лепилото от основата и от отлепения тапет и го залепваме отново с прясно лепило.