30 храни, от които се нуждаеш. Веднага.

1
Добави коментар
Just_Fabulous
Just_Fabulous

Тялото ти ще ти е благодарно, ако си хапваш това редовно. (P. S.: На всичкото отгоре е вкусно!)
Ако искаш да се чувстваш и да изглеждаш страхотно, първата ти спирка е супермаркетът. Запознай се с храните, които действат страхотно на тялото ти…

30 храни, от които се нуждаеш. Веднага. © Shutterstock.com

Пиле. За да бъдеш сита по-дълго и да не позволяваш резки спадове и покачвания в нивата на кръвната си захар, трябва да си набавяш 15-20 грама протеини от всяко хранене. Пилешките гърди са идеалният избор, защото имат ниско съдържание на мазнини и високо на протеини.

Кисело мляко. Пробиотиците са жизненоважни за здравето на червата и доброто храносмилане, а киселото мляко е един от най-добрите източници на тези здравословни бактерии. Повечето плодови млека, които се продават обаче, са пълни със захар (особено тези, които се водят нискомаслени). По-добре се спри на натурално кисело мляко без захар или подсладители. Винаги можеш да добавиш свежи плодове или малко мед, за да го подсладиш.

Моркови. Искаш да нямаш проблеми с очите? Тогава си набавяй здравословна доза бета каротен от морковите. Докато си хрупкаш освен това, се наслаждаваш на 428% от дневната си доза витамин А, както и четвърт от дневните ти нужди за витамин К.

Орехи. Не можеш да спиш? Пропусни сладките десерти и си хапни няколко ореха. Те съдържат антиоксидантния хормон мелатонин, който помага за регулиране на съня.

Къдраво зеле. Не стига, че съдържа много малко калории, ами е пълно с витамини и минерали. Само от една чаена чаша можеш да си набавиш повече от дневните нужди на организма си за няколко витамина, включително 206% от нужния ти витамин А, 134% от нужния ти витамин С и 684% от необходимия ти витамин К.

Папая. Наричан още от Христофор Колумб „плод на ангелите“ и то с причина. Папаята съдържа папаин – ензим, който усвоява протеините – а той я прави страхотна храна за коремчето ти, както и перфектна за салата в добавка към пържолката ти. Освен останалите предимства като витамин С и Е, папаинът помага за намаляване на възпаленията и ускорява оздравяването на изгаряния.

Малини. Тези богати на антиоксиданти вкусни плодове са претъпкани с витамин С и са чудесна алтернатива на много плодове заради ниското си съдържание на захар.

Сьомга. Многобройни проучвания показват, че трябва да се храниш с риба поне три пъти седмично, особено с по-мазна риба като сьомгата. Освен че е добър източник на протеин, можеш да си набавиш дневната доза витамин D само от 113 грама. На всичкото отгоре съдържа полезните за мозъка омега 3 и омега 6 мастни киселини, които са много важни за доброто ти настроение и концентрация.

Куркума. Като една от най-здравословните подправки, тя съдържа много мощна и нетоксична съставка на име куркумин. Според проучванията, противовъзпалителните й действия могат да се сравняват с ефикасни лекарства. А и е идеално средство за успокояване на стомаха и предотвратяване на подуване.

Слънчогледови семки. Те са умно решение за следобедна закуска. Имат високо съдържание на протеини и са добър източник на витамин Е и фибри.

Семена от чиа. Всеизвестни като суперхрана, те са умен начин да добавиш омега 3 мастни киселини към диетата си, ако мразиш риба. Те имат противовъзпалително действие и са добър източник на калций, фосфор и диетични фибри. Да не говорим, че са изцяло съставени от протеини и държат нивата на кръвната ти захар под контрол. Ако ги накиснеш, наподобяват желе и можеш да ги използваш за здравословни пудинги.

Зехтин екстра върджин. Искаш ли да научиш тайната на страхотната кожа и дълголетието? Хората, които живеят по Средиземноморието, ще ти кажат, че това несъмнено е зехтинът. Той е богат на полифеноли, които са полезни за сърцето и кръвните телца. Освен това проучванията показват, че когато готвиш със зехтин, си по-малко склонна да трупаш мазнини на корема, отколкото с всяка друга мазнина.

Нискомаслено сирене. Нискомаслено, високопротеинно и богато на калций, няма какво повече да добавим.

Келп (кафяви морски водорасли). Те съдържат фукоидан – тип комплексен въглехидрат, който има противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни действия. Високото му съдържание на фибри пък предотвратява подуването и бавното преработване на мазнини.

Овесени ядки. Те са дълготраен източник на енергия с високо съдържание на фибри, както и протеини.

Етикети: витамин, витамини, диета, здраве, минерали, организъм, режим, тяло, храна, хранителни добавки, хранителни продукти