Осеновлашки манастир „Седемте престола“ – свято великолепие

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Заобиколен от дъхави гори, гнезда горски плодове и редки видове цветя, потънал в тишина и самобитност, Осеновлашки манастир „Седемте престола“ се намира сякаш в различно времево и пространствено измерение. С уникална архитектура и включен в 100-те Национални туристически обекта, той е идеална дестинация за семейна екскурзия, за творческо уединение и за духовно съзерцание. Изборът е ваш!

Осеновлашки манастир „Седемте престола“ – свято великолепие

Манастирски комплекс „Седемте престола“, с православно име „Света Богородица“, е една от най-древните и християнски култови сгради на територията на България. Намира се в подножието на връх Измирец в Ржана планина (дял от Западна Стара планина) на един от завоите на живописната река Габровница, на около 85 км от София (по пътя за гр. Мездра), на 50 км от гр. Враца и на 5 км от гара Елисейна, само на няколко километра от китното село Осеновлаг.

Предполага се, че е построен по време на Второто Българско Царство от двамата братя на цар Петър Делян. Самият той премества столицата на Западна България в светата обител (където по-късно почива), а брат му княз Георги (с монашеско име Гаврил) става първият игумен на манастира. Според една от легендите, по същото време от Бесарабия се преселват 7-ина боляри със семействата си, които основават 7 села около манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. А в тяхна чест, в манастирския храм са вградени 7 отделни параклиса (съответно присъстват 7 олтара).

Но каквато и да е истината за архитектурния план на църквата, именно 7-те параклиса под един покрив са онова, което прави манастира „Седемте престола“ уникален и дава светското му име. Разположена в центъра на манастирския двор, тя се отклонява от класическата кръстокуполна схема, като вместо това включва един цялостен покрив и някои барокови елементи.

Непосредствено срещу входа на църквата, във вътрешността, се намира централният олтар, посветен на иконата „Рождество Пресвета Богородица – Осеновска“, донесена от игумен Гаврил от Атон през XI век. От тавана пък виси уникален дървен полилей „Хорото“, направен е от 15 сегмента релефна оцветена резба.

В четирите ъгъла на централния олтар и отделени от него с вътрешни стени, кръстообразно се разполагат 4-те главни олтара, посветени съответно на 7-те братя Макавееви, на Св. първомъченик и архидякон Стефан, на Свети Седмочисленици и на братята Козма и Дамян (чиито мощи са положени в централния олтар). Вляво от входа се намира шестият олтар, в чест на архангел Гаврил, а вдясно – седмият, посветен на Свето Благовещение. Последните 2 са особено изолирани и до тях се стига през малките входове на 2 параклиса.

Манастирски комплекс „Седемте престола“ е обграден от масивна каменна стена и включва още камбанария (с 3 камбани), триетажна битова сграда (килийно училище и стаи за посетители), двуетажна битова сграда с монашески килии и столова. Разполага със собствена библиотека, съдържащи ценна православна литература, а на няколко метра от църквата блика лековито аязмо.  Повечето от стенописите и изящно резобаваните иконостаси са на над 100-годишна възраст, иконите са разнообразни по произход и майсторство.

Едно от най-големите предимства на манастир „Седемте престола“ е, че предлага възможност за преспиване в уютни условия (легловата база е около 50 места) и за похапване в гостоприемно ресторантче. Ако все пак идеята не ви се нрави, можете да отседнете в самото село Осеновлаг, като това ще ви позволи да се порадвате по-дълго на благата на природата.

От няколко години местните жители успешно и интензивно развиват екотуризма, в близост е изградена конна база, а на няколко километра от центъра ви очаква екзотична ферма за африкански щрауси с обособен мини – зоопарк. Естествено навсякъде е помислено за комфорта на посетителите, така че няма да останете нито гладни, нито жадни, нито отегчени в това свято великолепие!

 

12. 03. 2013 г. / Цвети Тошева